Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását a tartósan száraz időjárási körülmények és a kedvezőtlen hidrometeorológiai előrejelzések indokolták - tette hozzá szakember.

A Tikevir Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere, amelynek célja, hogy a vízhiányos térségek vízkészletét pótolja. A rendszer lényegében egyidős a Kiskörei-tározóval, alapgondolata azonban a Tisza szabályozásának kezdetéig nyúlik vissza. Négy megyére - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés - kiterjedő, 15 ezer négyzetkilométeres működési területén két, a rendszer működését meghatározó főcsatorna, a Keleti- és a Nagykunsági-főcsatorna, valamint a Hortobágy-Berettyó helyezkedik el.

A Körös-völgybe a vízpótlás két úton történik. A tiszalöki vízlépcsőtől másodpercenként 10,5 köbméter áramlik a tiszalöki öntözőrendszeren keresztül a térségbe, a Kiskörei-tározóból pedig – előírás szerint 16 köbméteres fajlagos vízhozammal – a Nagykunsági-főcsatornán át jut a Hármas-Körösbe, illetve a Hortobágy-Berettyóba.

Fotó: kmnp.nemzetipark.gov.hu