"Az extrém időjárási események, mint például intenzív viharok, szélsőséges hőhullámok, szokatlanul heves csapadék és hosszan tartó szárazság egyre gyakoribbá válnak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás következtében. Ezek a változások számos kutatás és éghajlati modell alapján várhatóan folytatódni fognak, sőt, egyes előrejelzések szerint intenzitásuk és gyakoriságuk is növekedhet a jövőben” – véli Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa.

káresemény

A Generali június első napjaiban több mint 180 db mezőgazdasági kárt regisztrált – fotó: Generali Biztosító Zrt.

Az időjárás változékonysága miatt a mezőgazdasági termények biztosítása szinte már létkérdés a gazdák számára. Ezt a Generali Biztosító adatai is alátámasztják, hiszen gyakorlatilag a díjtámogatott növénybiztosítás kötési határidejének (05.31.) másnapján jégverés rázta meg az országot.

A Generali június első napjaiban több mint 180 db mezőgazdasági kárt regisztrált; több olyan kárbejelentés is érkezett, ahol várhatóan 10 millió forint felett lesz a kárkifizetés. A társaság már meg is kezdte a kárszemlézést, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a kárrendezés gyorsan és gördülékenyen haladjon.

A kárözön már május második felében is megfigyelhető volt a földeken: a hónap végéig összesen több mint 200 jégverésről és több tucat viharkárról érkezett bejelentés a biztosítóhoz.

Az extrém időjárási körülmények június elején is folytatódtak, ami még súlyosabban érintette a gazdákat: a kukorica-, napraforgó- és árpaültetvényekben keletkezett a legnagyobb jég- és viharkár, de a kalászosok és a paprikaültetvények is jelentős károkat szenvedtek. Június legelején a jég pusztítása leginkább Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben volt tapasztalható, e két vármegyéből érkezett a bejelentések közel 80 százaléka, de Dunántúl is erősen érintett volt.

A kárbejelentési statisztikákból is egyértelműen látszik, hogy a heves viharok és jégverések egyre gyakoribbak és kiszámíthatatlanabbak, fenyegetik az értékeinket, otthonainkat, és az agrárium számára is komoly veszteségeket okoznak, ezért a mezőgazdasági termények biztosítása már létkérdés a gazdák számára.

kár

Nem véletlenül választották idén is közel nyolcezren a Generali Biztosítónál a díjtámogatott növénybiztosítást – fotó: Generali Biztosító Zrt.

Az elmúlt években szinte mindig történt valamilyen extrém időjárási jelenség. Két évvel ezelőtt kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, a gazdák összesen 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Ezzel szemben tavaly a jégverés, a viharok és a hirtelen lehulló jelentős mennyiségű csapadék jelentett gondot, és bár még a szezon elején vagyunk, úgy tűnik idén is inkább erre kell készülniük a gazdáknak” – teszi hozzá Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

A szélsőséges időjárási események ugyanakkor nem kímélték a növény- és állatállományok mellett a mezőgazdasági gépeket és berendezéseket, illetve a mezőgazdasági ingatlanokat sem.

kár

A heves viharok és jégverések egyre gyakoribbak és kiszámíthatatlanabbak – fotó: Generali Biztosító Zrt.

Jól látszik tehát, hogy a kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel szembeni megfontolt és előrelátó védekezés egyre fontosabb. Nem véletlenül választották idén is közel nyolcezren a Generali Biztosítónál a díjtámogatott növénybiztosítást, hiszen ezeknél a konstrukcióknál akár 70%-os támogatás-intenzitás is elérhető, a keretösszegre pályázók számától és biztosítás mértékétől függően.

„Mindezek mellett igyekszünk segíteni a legújabb technológiák felhasználásával is, például műholdas riasztási szolgáltatást is nyújtunk, így a gazda azonnal SMS-ben vagy email-en értesítést kap tőlünk, ha azt látjuk, hogy hirtelen változás áll be a termőföldje növényi vegetációjában” – teszi hozzá Bordás Imre.

generali