A bőr alapanyagát adó állatok tartása azonban óriási mennyiségű víz felhasználását igényli, a nagy koncentrációjú telepek pedig szennyezik a környezetet. A bőrgyártás igazi környezetszennyezése azonban a bőrök cserzésével kezdődik, mivel a kikészítéshez és a tartósításhoz használt agresszív vegyi anyagok, pl. ásványi sók, szulfidok, formaldehid, kátrány-származékok, (esetleg cianid alapú) színezékek erősen mérgezőek, és súlyosan károsítják az élővilágot, különösen a vizeket – írja a freshplaza.com.

szőlő

A szőlőhéjból készült műőr előállítása jóval környezetkímélőbb, mint más műbőré vagy az eredeti bőrtermékeké – fotó: Pixabay

A műbőr jól helyettesíti a természetes bőrt olyan területeken, ahol nagy szakítószilárdságra és kopásállóságra nincs szükség. Két évvel ezelőtt a Global Fashion Agenda nyomatékosan felhívta a divatcégek figyelmét a természetes bőrök gyártásával járó környezetszennyezésre, felszólítva őket, hogy lehetőség szerint a környezetkímélő alapon, szőlőhéjból készült műbőrt használják.