2010 után beindult az iskolatej program a gazdák megsegítésére, és voltak olyan találékony kereskedők is, akik tejautomatákat helyeztek ki boltjaik elé. A tejpiacok forgalma felfutott az elmúlt években, 2015 tavaszától azonban az Európai Unió kivezette a tejkvótát, a magyar nyerstej felvásárlási ára pedig körülbelül negyedével csökkent az elmúlt hónapokban.

A fogyasztóknak kedvezett, hogy a tej és tejtermékek ára mérséklődött, ám a termelők szempontjából már nem ennyire fényes a helyzet. Az országos nyerstej-felvásárlási átlagár 78 forint, az önköltség azonban egy kiló nyerstej esetében 95-105 forint körül van – mutatott rá Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Tanács ügyvezetője a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Éppen ezért mindenkire, a termelőtől a fogyasztóig pozitívan hatna egy áfa-csökkentés, itthon ugyanis nagyon magas a kulcs, a tejtermékek a 18 és 27 százalékos kategóriába esnek – folytatta. A boltok polcain ezért is olcsóbbak az import termékek, és még jobban lehúzzák a magyar árakat. Ráadásul megalapozottan lehet állítani, hogy bizonyos külföldi termékek azért kerülnek kevesebbe, mert vélhetően nem fizetnek meg utánuk minden adókötelezettséget – mondta. A hatóság próbálja kiszorítani ezeket a szereplőket az ágazatból, de egy áfa-csökkentéssel vissza lehetne szorítani az aktivitásukat – vélte.

tehén

Nemcsak a kvóta megszűnése okozza a tej felvásárlási árának csökkenését, hanem a túltermelés is – fotó: Shutterstock

Szlovákiában és Romániában is csökkent az élelmiszerek áfája, ami után emelkedni kezdett a nyerstej ára. Itthon is mérsékelni kellene a kulcsot 5 százalékra, első körben elég lenne a fogyasztói folyadéktejek esetében, így a lépés nem okozna akkora bevételkiesést a költségvetésnek – állapította meg Harcz Zoltán.

Harcz Zoltán elmondta azt is: az a doboz, amelyre ráírták, hogy tej, biztosan azt is tartalmazza, mert a magyar élelmiszer-biztonsági rendszer megbízható. A zsírtartalom egyébként azt mutatja meg, hogy legalább mennyi tejzsír van az italban, annál kevesebb nem, legfeljebb csak több lehet benne, ha abban az időszakban olyan takarmányt fogyasztottak az állatok, amelyek magasabb zsírtartalmat eredményeztek. A 3,6 százalékos tej számít teljes tejnek – húzta alá.