A szövetség az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti: a dohánytermesztés ágazatához világszerte több mint 35 millióan, Európában csaknem 400 ezren, Magyarországon mintegy 20 ezren köthetők, akiknek megélhetését sokszor olyan intézkedésekkel sodorják veszélybe, amelyek nem segítik a dohányzás okozta kockázatok csökkentését.

A szűkülő lehetőségek miatt a kormányzatoknak technikai és pénzügyi segítséget kellene nyújtaniuk, hogy gazdaságilag életképes alternatívát kínáljanak az arra rászoruló dohánytermesztőknek - közölte a szövetség. A Madosz elfogadja és támogatja a dohányzás kockázatainak csökkentésére tett törekvéseket, de azt is látni kell, hogy Magyarország leghátrányosabb térségeiben sokszor az egyedüli biztos bevételt a dohánytermelés jelenti - idézi a közlemény Bényei Illést, a Madosz elnökét.

Illusztráció: madosz.huélelmiszeronline

A Dohánytermelők Világnapjával a döntéshozók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy a dohánytermesztés mesterséges visszaszorítása nem fogja megoldani a dohányzás problémáját, ugyanakkor nehézségeket okoz a foglalkoztatásban, illetve a jövedelemtermelésben.

Magyarországon különösen nagy problémát jelentenek a dohánytermesztésre vonatkozó megszorítások, hiszen a szektorban dolgozók 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lakik, 90 százalékuk szakképzettség nélküli, 70 százalékuk nő, és mintegy 50 százalékuk roma - írja a Madosz. A termőterületek megközelítőleg 95 százaléka az alföldi térségben, ezen belül is elsősorban az észak-alföldi régióban található, ahol kiemelten fontos a foglalkoztatottság kérdése.

A Madosz ezért mostantól kezdve minden évben megünnepli a dohánytermelők világnapját, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a hazai termelők helyzetére - áll a közleményben.