Az érintettek levélben kérték Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, hogy a tárca a tojás áfájának csökkentését is javasolja a kormánynak - közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, az uniós túltermelés miatt az étkezési tojások hazai felvásárlási ára hosszú ideje nyomott, az állattartók darabonként 6-8 forintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni. A termelői árak tojásonként 14-16 forint között mozognak, miközben az önköltség eléri a 20-22 forintot is. Egyes vállalkozások a magas takarmányárak és az alacsony felvásárlási árak nyomán arra kényszerültek, hogy felhagyjanak a termeléssel. A fogyasztók ugyanakkor az alacsony termelői árakból keveset érzékelnek, mert azok a kiskereskedelmi árakban nem tükröződnek.

Az áfacsökkentésről a vidékfejlesztési miniszternek címzett levelet a regisztrált tyúkállományok több mint háromnegyedét reprezentáló termelők, és tenyésztő cégek, tojáskeltetők, naposcsibe-forgalmazók, jércenevelők és étkezési tojást forgalmazó vállalatok képviselői írták alá. A kezdeményezéshez több olyan cég is csatlakozott, amely a tojáságazathoz kapcsolódó iparágakban, így a technológia-forgalmazásban, a csomagolóanyag-gyártásban és a gyógyszerforgalmazásban tevékenykedik - közölte a BTT.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) szerdán újságírói kérdésre válaszolva közölte: a hús áfájának csökkentésével kapcsolatban a tárca álláspontja egyértelmű, 5 százalékra tesz javaslatot a sertés- és baromfihús, valamint az ezekből készült húskészítmények esetében.