Eredménytelenül zárultak a tárgyalások a világ legnagyobb tejtermékgyártó vállalata, a francia Lactalis csoport és a felvásárlási árak emelését követelő tejtermelők között péntek hajnalban. A Lactalis csütörtökön egyezett bele, hogy újratárgyalják az árakat. Ahogyan arról, az Agroinform.hu beszámolt, feldühödött termelők százai tüntettek az északnyugat-franciaországi Laval városban, a vállalat székháza előtt.

A termelők ezer literenként 290 eurós átlagárat követelnek az idei évre. A családi tulajdonban álló francia vállalat pár hete 265 eurós ajánlatot tett, amire a termelők nemet mondtak, mondván, hogy a Lactalis kevesebbet kínál versenytársainál.

A nyerstej ára jelentősen csökkent az év első felében, és a Lactalis jelenleg 257 eurót fizet ezer literenként. Csütörtök éjjel tíz órán át tárgyaltak egymással a felek, de a termelők nem fogadták el azt a javaslatot, hogy az év utolsó öt hónapjában 280 euró legyen a felvásárlási ár. Az eredménytelen tárgyalások után a Lactalis azt közölte, hogy "a tejtermelők valós nehézségeire való tekintettel" szeptember 1-jétől 271 euróra emeli a tej ezer literenkénti felvásárlási árát. A többi francia ágazati vállalat közül a Laita és a Silav 290, a Saint-Pere pedig 300 eurós áron vásárolja a tejet.

Az Európai Bizottság adatai szerint júniusban a nyerstejért 100 kilogrammonként Franciaországban 27,7 eurót, Németországban 23,22 eurót, Nagy-Britanniában 25,12 eurót, Hollandiában pedig 25 eurót fizettek a felvásárlók, azaz francia tejtermelők kapták a legtöbbet.

Az európai tejtermelőket súlyosan érinti a felvásárlási árak csökkenése, amelynek hátterében az uniós tejkvóták eltörlését követő túltermelést, a kínai kereslet gyengeségét és az európai élelmiszerekre kivetett orosz embargót kell keresni.

A főleg sajtokat, vajat és tejet készítő Lactalis olyan márkákról ismert, mint a Président, a Bridel, a Galbani vagy a Lactel. A csoport a hét elején arra figyelmeztetett, hogy kemény versenyt vív riválisaival az Európai Unió más országaiban, amelyekben az elmúlt évben a franciaországinál nagyobb mértékben esett vissza az alapanyag felvásárlási ára.