A februári mezőgazdasági áraknál a növényi termékek árai 17%-os csökkenést mutatnak. A gabonafélék esetében az árak esése annak tudható be, hogy mind búzából mind kukoricából globális szinten kedvezőek a készletmennyiségek, valamint az északi féltekén az őszi búza terméskilátásai is jók. Az árcsökkenés azonban csak februárig tartott, azóta az ukrán konfliktus, valamint az USA-ban az őszi vetésű gabona nem megfelelő állapota miatt a világpiaci árak emelkedése tapasztalható.

„A továbbiakban arra lehet számítani, hogy az Ukrajna számára biztosított vámmentes gabonatermék-behozatal miatt május-júniusban nagyobb gabonamennyiség fog megjelenni az EU piacon, ez pedig lefelé fogja nyomni az árakat. Az előre láthatóan lefelé mozgó árak a végfelhasználók (malomipar, állattenyésztők) számára ugyan kedvezőek, a magyar termelők számára azonban az olcsó termények komoly konkurenciát jelenthetnek, ami akár piaci zavarokat is okozhat majd. A következő időszakban ezért a közraktári finanszírozás újból nagyobb szerepet kaphat.

Amennyiben az Ukrajnából érkező gabona malmi minőségű, úgy a gabonafeldolgozók számára érdemes feltölteni közraktár készleteiket az olcsóbb terményből, míg a gabonatermelőknek az áresés áthidalására érdemes igénybe venni a közraktározást” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„Az állati termékek esetében a februári enyhe, 1,7%-os áremelkedést követően a továbbiakban - elsősorban a sertésárak esetében - drágulásra számítunk. Habár a jelenlegi politikai helyzet miatt egyhamar nem várható, hogy Oroszország feloldja az Európai Unióval szemben életbe léptetett sertésimport tilalmat, amely februárig mérsékelte az árakat, a vágósertések iránti igény fokozódása és az USA-beli sertésállomány komoly csökkenése miatt március közepétől ismét emelkednek a világpiaci árak” – magyarázta a szakember.

A tej és tejtermékek esetében a tavaly év végéig tapasztalt árnövekedés megtörni látszik, mivel a piacra jellemző enyhe túltermelés az árak mérséklődését eredményezte. Az uniós tejkvóta 2015-ös eltörléséhez közeledve azonban várhatóan egyre nagyobb mértékű ármozgás fogja jellemezni a tejpiacot.