A Magosz tájékoztatása szerint ÁFA-mentes lesz az agrárgazdaságok átadása egy törvénymódosításnak köszönhetően. Jogutódlásnak minősül majd, ezért nem keletkezik ÁFA- kötelezettség a gazdaságátadási szerződéssel történő átadás esetén. Ez mind az ingyenesen, mind a visszterhesen történő gazdaságátadásra igaz lesz.

A gazdaságátadási szerződésnél mind az átadónak, mind az átvevőnek őstermelőnek vagy egyéni vállalkozónak kell lennie.

Gazdaságátadási törvény

A gazdaságátadási törvény 2023. január elsején lépett életbe, ezzel kapcsolatban szerveztük meg a gazdaságátadásról szóló webináriumot 2022 novemberében, melynek során dr. Kapitány Gabriella (Agrárminisztérium) és dr. Cseh Tibor (Magosz) mutatták be magát a törvényt, és azt, hogy gyakorlatban mit érdemes most tenni azoknak, akik gazdaságátadási szerződéssel szeretnék biztosítani a gazdaság működőképességének fenntartását hosszú távon. A részletekért érdemes elolvasni EZT a cikket, az előadásvideók pedig ITT érhetőek el.

Pályázati lehetőség

A gazdaságátadást nem csak a törvényi lehetőség fogja segíteni, hanem a KAP Stratégiai Terv keretében több támogatási lehetőség is lesz ehhez kapcsolódóan, de a leendő pályázati felhívások részletei még nem ismertek, csak a főbb keretek:

1. Generációs megújulás fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatásával

Jogosultsági kritériumok (eligibility criteria):

a) legalább 18 és legfeljebb 40 éves természetes személy, aki államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik, legfeljebb 5 éve alapított mezőgazdasági üzemet vezet, legalább 10.000 STÉ értékű, de legfeljebb 50.000 STÉ értékű mezőgazdasági üzemmérettel rendelkezik.

b) mezőgazdasági tevékenységet a pályázat benyújtásától számított 5 évnél nem régebben főtevékenységként végző jogi személy esetén: a jogi személy vezető tisztségviselője és tulajdonosa legalább 18 és legfeljebb 40 éves, a jogi személy vezető tisztségviselője és tulajdonosa államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkezik, a jogi személy legalább 10.000 STÉ értékű, a jogi személy és a jogi személy ügyvezetője és tulajdonosa együttesen legfeljebb 50.000 STÉ értékű üzemmérettel rendelkezik.

A támogatás maximális mértéke 40.000 euró lehet.

2. Generációs megújulás gazdaságátvevő támogatásával

Jogosultsági kritériumok (eligibility criteria):

  • A támogatási kérelem benyújtásakor hatályos gazdaságátadási szerződés.
  • Projektterv
  • A gazdaságátvevő a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, az 50. életévét el nem érő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel.
  • Az átadandó mezőgazdasági üzem minimum 10 000 euró STÉ üzemmérettel, vagy 10 000 euró mezőgazdasági árbevétellel rendelkezik.
  • A gazdaság átvevője esetében szakirányú végzettség.

A támogatás összege az üzemmérettől és a mezőgazdasági árbevételtől függően 40.000 és 100.000 euró között alakulhat.

3. Generációs megújulás induló vidéki és fiatal erdőgazdálkodó vállalkozók támogatásával
4. Fiatal mezőgazdasági termelők beruházásainak támogatása

A támogatási lehetőségek bemutatásának forrása a KAP Stratégiai Terv. A támogatás igénybevételének pontos feltételei jelenleg nem ismertek.

Indexkép: Shutterstock