Bejelentést tett a magyar hatóságoknál is, továbbá Brüsszelben is a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TT), mert több áruházlánc ismét irreális árakat kér a szlovák és a cseh ultramagas hőfokon kezelt (uht) tejekért a magyar piacon – írja a Magyar Nemzet. A szervezet szerint az olcsó import mögött áfacsalások állhatnak, vagy olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő.

– Lényegében 20-25 forinttal olcsóbban hozzák be a termékeket Szlovákiából és Csehországból. Pedig mindkét országban 8 százalékkal csökkent a tehénállomány, drágább a tej felvásárlási ára, mint nálunk. Így egyértelmű, hogy mire a boltok polcaira jutnak, ezek a termékek áfacsaláson mennek keresztül, vagy a minőségükkel van hatalmas baj, esetleg mindkettő – mondta a lapnak a tanács elnöke, Mélykuti Tibor.

Szeptemberre az Auchan hirdetett akciót, így 179 helyett literenként 159 forintért kínálja az 1,5 százalék zsírtartalmú, szlovák, Agro Tami gyártmányú tejét. A Tescóban az Agro Tami 179 forintért kapható, a legolcsóbb magyar 1,5 százalékos terméknél 20 forinttal alacsonyabb áron.

tej

Olyan termékek érkeznek a hazai boltokba, amelyeket tejpor felhígításával állítottak elő? – fotó: Shutterstock

A terméktanács szerint a hazai előállítású uht tej ma literenként 190-300 forintos áron jelenik meg a kiskereskedelmi forgalomban. A külföldi sem lehetne sokkal olcsóbb, mert az árak minden európai országban emelkednek, nem csak Szlovákiában.

Mélykuti hozzátette: nemrég a legnagyobb dán tejipari cég jelentette be, hogy egész Európában hiány van. Szerinte a magyar termelők, látva a hihetetlen olcsó külföldi termékeket, kénytelenek olcsóbban adni a tejet. Hangsúlyozta, hogy tavaly 83 százalékban hazai előállítású uht tej volt kapható a boltok polcain, ami hatalmas siker volt, hiszen 2011-ben még csak 15-20 százalék volt ez az arány. Idén azonban megint drámaian romlanak a számok, egyre több a gyanús importtermék.