Évente 100-120 új, ebbe a tárgykörbe vágó könyv lát napvilágot Magyarországon, a Mezőgazda Kiadón kívül még két műhely, a Szaktudás Kiadó Ház és az Agrárinform jóvoltából. Ez csak látszólag kevés, mert Dániában vagy Hollandiában már jóformán nem adnak ki anyanyelven agrárirodalmat. A minket körülvevő országokban pedig legfeljebb fordítások kaphatók. A viszonylag kis számú olvasóközönség nem tudja talpra állítani ezt a kiadói ágazatot, ráadásul egy-egy témakör - mondjuk, az erdészet, az élelmiszer- vagy az állatorvos-tudomány - olvasói még szűkebb csoportokat alkotnak. Mégis ragaszkodnak szakkönyveikhez.

Az igényt azzal magyarázza a 42 éve ezzel foglalkozó Lelkes Lajos, hogy Magyarországon a sajátos állattartási, növénytermelési körülmények, feltételek, eszközök és fajták miatt jellegzetes magyar (archaikus) agrárnyelv fejlődött ki. Számos fogalmat nem ismernek más nyelven. Például a magyar zöldpaprikáról (amely egyáltalán nem zöld), vagy olyan tájjellegű elnevezésekről, mint a cecei paprika, a makói hagyma; szőlő- és borfajtákról, mint a pintes, a bakator vagy a sárfehér; olyan állatokról, mint a mangalica sertés és a szürke marha csak magyar nyelven lehet írni, olvasni. Ezért is adott az agrár- és az oktatási tárca jelentős támogatást a rendszerváltás után az agrárkiadóknak, amelyek a felsőoktatási tankönyveket is megjelentetik. És 1992-től 2005-ig ezek a kiadók mintegy 1000 művet adtak közre. Tavaly azonban törés következett: az oktatási tárca tankönyvpályázatán felére zuhant a támogatás összege, az agrártárca pedig az előző évek 100-120 milliós dotációjához képest mindössze 10 millióval segített.

A ma kezdődő hagyományos Mezőgazdasági Könyvhónap új könyvválasztékában már érződik e törés hatása. Az esemény szervezői között dolgozó Lelkes Lajos szerint a minőségben, kivitelben még nem látszik az anyagi szűkösség. A délelőtti ünnepélyes megnyitóra a pesti, városligeti Mezőgazdasági Múzeumban összesereglő könyves és agrárszakembereket igen érdekli, milyen idei könyvtámogatást fog ezek után ígérni az ágazati miniszter, Gráf József.

A könyvhónap rendezvényei Sopronban, Balatonfüreden és a vajdasági Zentán folytatódnak.

 Forrás: NOL