A növekedési hitelprogram (nhp) harmadik szakaszában idén január 1. és szeptember 30. között a vállalkozások 231,8 milliárd forint összegű szerződést kötöttek, amelynek 68 százaléka új beruházási hitel, 32 százaléka pedig új lízingügylet – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

hitelprogram

A hitelügyletek közel 92 százaléka a mikro- és kisvállalkozásokhoz kötődik – fotó: iStock

Vállalatméretet tekintve megállapítható, hogy az első (forint) pillérben nyújtott hitelek összegének 60 százaléka mikrovállalkozásokhoz köthető, és ebben a szegmensben mintegy egyharmad a lízingügyletek részaránya, miközben a középvállalatok részére nyújtott finanszírozás közel háromnegyede hitel formájában valósult meg. A második (deviza) pillérben a finanszírozás közel fele középvállalatokhoz került, ennek négyötöde hitel formájában. A két pillérben együtt az ügyletek közel

92 százaléka a mikro- és kisvállalkozásokhoz kötődik.

Az ágazati eloszlás azt mutatja, hogy az első pilléres, forinthiteleknél a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem részesedése kimagasló, a hitelek mintegy 60 százaléka ebbe a három ágazatba irányul, míg a devizahiteleknél (II. pillér) az ingatlanügyletek mellett a szállítás, raktározás és a feldolgozóipar dominanciája érvényesül, együttes arányuk közel 80 százalék.