A nitrát adatszolgáltatást 2023. január 1-től 2023. március 31-ig kell teljesíteni.

A gazdálkodási napló és a nitrát adatszolgáltatás nyomtatványai ITT érhetőek el.

Fontos! 2023-ban elindult az elektronikus gazdálkodási napló (eGN).

Csatlakozni lehet a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez

A mezőgazdasági termelő önkéntesen, a Magyar Államkincstárhoz benyújtott csatlakozási kérelmével tagsági jogviszonyt szerezhet a rendszerben – a csatlakozási kérelem benyújtása évének első napjától számított – hároméves időtartamra. Kötelezettségek: adatszolgáltatás, krízisbiztosítási díj fizetése.

A csatlakozási kérelmet a Magyar Államkincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapján lehet benyújtani 2023. február 1. és február 28. között. További részletek ITT.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra. Újdonság, hogy az ökológiai termelésben részt vevők is benyújthatnak támogatási kérelmet. Az összefoglaló ITT, a pályázati felhívás ITT érhető el. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. március 1. napjától 2023. augusztus 31. napjáig van lehetőség, egy közbenső szakaszhatárral, amely május 31.

Állatbetegségek megelőzéséhez és leküzdéséhez nyújtott támogatás

Január 1-jétől megújult tartalommal ismét megnyílt az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott és az állattartó ágazatokat segítő támogatási program. A Nébih tájékoztatója ITT érhető el. További részletek: ITT.

Feldolgozóipari vállalkozások támogatása

A támogatási program célja a hazai mikro-, kis és középvállalkozások likviditási, jövedelmezőségi és versenyképességi problémáinak kezelése, valamint a munkahelyek megőrzése az energiaköltségek (villamos energia és/vagy földgáz) támogatásával, illetve opcionálisan az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz szükséges önerőhöz történő hozzájárulás biztosításával.

A pályázati felhívás január 13-án módosult:

A „Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022" című pályázati felhívást a Támogató a következő pontokon módosította:

  • a pályázati felhívás címe „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023" címre módosult;
  • a regisztráció benyújtási határideje 2023. április 30. 19:00 órára módosult;
  • a támogatási kérelem benyújtásának végső határideje az „A" komponens esetében 2023. június 30. napjára módosult;
  • a támogatási kérelem benyújtásának végső határideje az „B" komponens esetében 2023. december 15. napjára módosult;
  • feldolgozóipari vállalkozások esetében az „A" komponens támogatási időszaka meghosszabbításra került három hónappal, ebből következően igényelhető támogatás a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek vonatkozásában is.

További részletek: ITT.

A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése – fél évvel meghosszabbították a beadást

A felhívás célja a mezőgazdasági termelők mezőgazdasági üzemeinek gazdasági teljesítményének növelése, a szerkezet-átalakítás és a modernizáció ösztönzése, illetve a mezőgazdasági vízfelhasználás hatékonyságának fokozása öntözési beruházások megvalósításával. A pályázat keretében kotrógépek vásárlása is lehetővé vált, illetve fél évvel, 2023. június 30-ig meghosszabbították a beadást.

A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: 2023. február 28. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni és kollektív projekt esetén is maximum 3 milliárd Ft.

Megemelték az elszámolható költségek összegét is, részletek ITT.

öntözés

Még elérhető a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése felhívás – Fotó: Agroinform

Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása – 2023 június végéig beadható!

A felhívás célja önkéntes együttműködések, öntözési közösségek létrejöttének ösztönzése, illetve működésük támogatása annak érdekében, hogy tevékenységükkel az öntözéses gazdálkodást hatékonyan megszervezzék. A rendelkezésre álló vízkészlet hatékonyabb felhasználását, gazdaságosabb megtérülését eredményezheti, ha azt az öntözni kívánó gazdák közösen, együttműködve használják fel, továbbá az öntözéshez szükséges infrastruktúrát együtt hozzák létre és együtt üzemeltetik, illetve együtt teszik meg az első lépéseket a beruházások létrejöttének érdekében. A felhívás ITT érhető el. Következő benyújtási határidő: 2023. február 28.)

Tanyán élők támogatása – új beadási szakaszokkal bővült a felhívás

A tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések. A konstrukció keretében a tanyákon megvalósuló háztartási léptékű villamos energia- és vízellátás kiépítését célzó, illetve szennyvízkezelési fejlesztések támogathatók. A szeptember 20-i módosítással 7 új szakasszal bővült a pályázati felhívás, így a támogatási kérelmek benyújtására 2023. június 5. napjáig lesz lehetőség. Következő beadási határidők: 2023. február 6., március 6.

Hentesboltok támogatása

A mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatásának keretösszege 4,5 milliárd forint, az egy kedvezményezett részére kifizethető támogatás összege 3 millió forint.

Amennyiben pedig az üzletben forgalmazott húsból, húskészítményből helyben történő fogyasztásra vendéglátó-ipari termék készül, akkor maximálisan 3,5 millió forint is igénybe vehető a felhívás keretében. A pályázati eljárás lebonyolítását a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. végzi majd. További információk ITT

Változások lesznek a támogatási rendszerben

Folyamatosan frissülő összefoglaló a magyar agrártámogatásokat jövőben meghatározó KAP Stratégiai Tervről, a támogatási rendszer változásáról: Közös agrárpolitika, új támogatási rendszer.

A január 18-i Közös Agrárpolitika webinárium előadásait ITT lehet újra megnézni. Az összefoglaló a letölthető előadásanyagokat is tartalmazza.

A talajoltó baktériumok használatát támogatja az AÖP – interjú dr. Pénzer Évával, a Magyar Talajvédelmi Szövetség elnökével

Ilyen lesz az elektronikus permetezési napló – a Nébih tájékoztatta az Agroinformot

Itt van a NAK online kalkulátora: megbecsülheted, mennyi támogatást kaphatsz jövőre

A beruházási támogatások feltételeinek változása 3 pontban

Miért hány pont jár az agroökológiai programban?

Egyéb támogatások

Teljesen új támogatások a szőlőtermelők és a borászok számára is

Az Európai Bizottság elfogadta a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt

Döntés született: meghosszabbítják a rendkívüli kamattámogatási programot

Szőlészeti-borászati támogatások – ezek az aktuális információk

Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása

További pályázati felhívások: Vidékfejlesztési Program

További híreink:

Pályázatok rovat az Agroinformon

Indexkép: Pixabay