Két évvel ezelőtt a Washington Állami Egyetem (WSU) kutatóinak sikerült kinemesíteniük a „Cosmic Crisp” nevű, hűtve akár egy évig eltartható, nem génmódosított szuperalmát, amellyel korábban sokan évtizedekig próbálkoztak – közölte a spiegel.de.

Az új fajta a „Honey Crisp” és az „Enterprise” korábbi fajták keresztezéséből jött létre, nevét pedig a frissességéről és a sötétvörös héján található apró fehér pettyekről kapta, amely az éjszakai égboltra emlékeztet. Tudományos neve a „WA38” lett.

Cosmic Crisp

Egy év múlva akár kétmillió ládányi kerülhet a piacra az új csodagyümölcsből – fotó: Pixabay

A Cosmic Crisp magas cukortartalommal rendelkezik, és vágási felülete gyakorlatilag nem barnul meg. Az első ilyen almafákat 2017-ben ültették el. Akkoriban a kereslet olyan magas volt irántuk, hogy a legszebb példányokat sorsolással osztották el a vásárlók között. A nemesítő minden eladott almafa után – a szabadalmi oltalom 2027-ben történő lejártáig – licencdíjra jogosult.

Az elmúlt két évben már – kizárólag az USA legnagyobb almatermesztő körzetében, Washington államban – kétmillió fát ültettek el, és ezek terméséből ebben a szezonban 450.000, egy év múlva pedig kétmillió ládányi mennyiség kerül piacra, kilónként mintegy 9 eurónak megfelelő áron.

Szakértők szerint a Cosmic Crisp méltó versenytársa lehet az eddig legnépszerűbb fajtáknak, a Pink Lady-nek és a Royal Gala-nak, ezt azonban a „csodagyümölcs” piaci szereplése dönti el, amelyben a marketing különösen fontos szerepet játszik.

A kép illusztráció.