Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni
Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére. A jogosultság megszerzése nem állít túl nagy adminisztrációs kihívást az igénylők elé, ugyanis változatlanul az Egységes Kérelemben gyakorlatilag egy „pipa” betételével kell igényelni a visszatérítést.

Figyelem! Frissült a KAP-kalkulátor
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2018. évre vonatkozó adatokat is tartalmazó támogatáskalkulátora segítségével kiszámíthatja a közvetlen támogatásainak várható összegét (SAPS, zöldítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek járó támogatás, termeléshez kötött támogatások).

Könnyítés a termeléshez kötött támogatásoknál
A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus felületen már nem kell csatolni a járási főállatorvos vagy a hatósági állatorvos által aláírt igazolást a hármas-mentességről. Továbbá a szaporítási adatok esetleges hiánya nem eredményez azonnali elutasítást.

Jó állapotban teleltek át az őszi vetések
Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona- és őszikáposztarepce-vetésterület 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

Új államilag elismert napraforgófajták
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Fajtaminősítő Bizottságának Szántóföldi Növények Szekciója állásfoglalása alapján a hatóság a következő napraforgófajtákat részesítette állami elismerésben, államilag elismert fajtákat hosszabbította meg, államilag elismert fajtákat vonta vissza.

Svájcban továbbra is tiltják a génmódosított növények termesztését
Már 2010-ben a Greenpeace megnyugvással üdvözölte azt, hogy a svájci parlament 3 évvel meghosszabbította az országos moratóriumot a genetikailag módosított növényekre. Így Svájc 2013-ig génmódosítás-mentes maradt. Újabb hír, hogy az országban 2021-ig érvényben marad a génmódosított növények termesztésének tilalma.

A NAK egyetért az EU gazdákat védő javaslatával
Az Európai Unió új szabályozási javaslatot tett közzé, amely a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítását célozza meg. A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen hozott javaslatban érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja is.

zöldség

Legtöbbször a szerződések nem megfelelő betartása a probléma – fotó: Shutterstock

Ha nem jól juttatja ki, nem is fog hasznosulni a trágya
Ehhez pedig olyan gépekre van szükség, melyek a legmagasabb követelményeknek is megfelelnek, és élettartamukat tekintve még unokáinkat is kiszolgálják.

A borászok már nevezhetnek az idei Országos Borversenyre
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. június 8-9-én ismét megrendezi az Országos Borversenyt, amely a magyar borászatok legfőbb hazai megmérettetésének számít. Az 1955-ig visszanyúló hagyománnyal rendelkező esemény évről évre átfogó képet ad hazánk bortermeléséről.

Nyolcmilliárd forintos kerettel indul a Nemzeti Fehérjetakarmány Program
A Nemzeti Fehérjetakarmány Program 5 évet ölel fel, ebben az évben 500 millió forinttal indul a program. A Nemzeti Fehérjetakarmány Program célja, hogy a szója vetésterületét a jelenlegi 60-65 ezer hektárról 100 ezerre emeljük, illetve hogy a takarmányozásba bevonjunk olyan értékes szántóföldi melléktermékeket is, mint például a repcedara vagy éppen a napraforgódara.

Az aszály- és belvízkárok megelőzésén dolgoznak
Együttműködési megállapodást írt alá az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a KITE Zrt. vezetője 2018. 04. 17-én az aszály- és belvízkárok mérséklésének érdekében. Az összefogás eredménye egy olyan monitoringrendszer lesz, mely nonprofit jelleggel segíti majd a magyar gazdálkodókat a vízkárok okozta veszteségek mérséklésében.

Alföldi Napok: Kihirdették a Termékdíj Pályázatok nyerteseit
Kihirdették a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat és a Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2018-as nyerteseit. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői 2001 óta eddig 18-szor hirdették meg az Állattenyésztési Termékdíj pályázatokat.

Idén ebből a traktorból adták el a legtöbbet (+Videó)
Ezt is megtudhatja az Agroinform Híradóból, sőt videós összeállításunkban helyet kapott a kombinátorozás, a vetés, de a közúti vonulás szabályainak is utánajártunk.

Növényvédelmi előrejelzés: Az időjárás kedvez a lisztharmatfertőzésnek
A búzába betelepültek a vetésfehérítő bogarak, a repcét már látogatják a fénybogarak, a szántón és a gyümölcsösökben is felbukkant a lisztharmat. Az Agroinform.hu 2018. 16. heti előrejelzése.

növény

A lisztharmat kezdeti fertőzése a szár alsó részén – fotó: Agroinform.hu

Nőtt a feketén dolgozók száma a mezőgazdaságban
Az NGM Foglalkoztatásfelügyeleti Főosztálya közzétette a munkaügyi hatóság teljes, a 2017-es ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését. Ebből kiderül, hogy a feketefoglalkoztatás továbbra is „divat” a mezőgazdaságban.

Tervezze meg percek alatt, idén hogyan és mivel riasztja el a vadakat
Tavasszal a vadkár elleni védelem kiépítése minden mezőgazdász számára valódi rémálom, hiszen mindez rengeteg időbe és pénzbe is kerül. Amennyiben Önnek is kevesebb ideje van, mint pénze, akkor olvasson tovább, hogy megismerje azt az újdonságot, mellyel percek alatt megtervezheti egész területe vadak elleni védelmét!

Jó irányba mozdultak a terményárak
Megjelentek az első, 2018/2019. gazdasági évi globális búzatermésről szóló előrejelzések. A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szerint a világ búzatermése idén 727 millió tonna, ami az egy évvel korábbi eredményt 0,5 százalékkal múlná alul.

Mi a teendő a fák károsítóival?
Az idei tavasz időjárása továbbra is kiszámíthatatlan. Néhány napja egy melegrekord is megdőlt, és eddig csapadékban sem volt hiány. Most hirtelen beindultak a növények és a kártevők is – írja Zsigó György.

Élettani Nobel-díj: Minden fának van pulzusa
A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.