Az agrárminiszter a Halépker Bt. biohal-feldolgozó üzemének
megtekintését követően elmondta, hogy míg a kontinens más
országaiban több mint 10, addig Magyarországon 3,2 kilogramm az egy
főre jutó éves halfogyasztás.
    Gráf József orvosok, táplálkozási tanácsadók véleményére
hivatkozva közölte, hogy átlagosan mintegy 5-5,5 kilogramm hal
elfogyasztásával komoly eredményeket lehetne elérni a szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében.
    Elmondta, hogy a szaktárca a jövőben is támogatni kívánja
halászati vállalkozások, haltermelő gazdaságok létrejöttét, továbbá
a már működő cégek fejlesztési elképzeléseit. Mindehhez azonban
elengedhetetlen a halfogyasztás népszerűsítése, ezért anyagilag is
segítik ezen termékek piacra jutását.
    A biotermékekről szólva megjegyezte: Európában óriási a kultusza
az úgynevezett biztonságos élelmiszertermelésnek. Magyarországi
elterjedésüket gátolja, hogy azokat nem lehet akkora mennyiségben
előállítani, így fajlagos költségük több, bolti áruk mintegy 20
százalékkal magasabb a hagyományos élelmiszerekénél.
    Vörös Gábor, a Halépker Bt. üzletvezetője elmondta, hogy a
Kaposvári Egyetem oktatójaként hosszú évekig foglalkozott
biohalakkal kapcsolatos kutatásokkal, családi vállalkozása az
1990-es évek eleje óta működik Szentlászlón.
    A hat alkalmazottat foglalkozó üzemben évente 60 tonna, saját,
120 hektáros halastavukból érkező biohalat dolgoznak fel. Az üzem
termékeit egy budapesti áruházlánc és egy szigetvári bolt vásárolja
fel.
    Vörös Gábor közlése szerint vállalkozása az első, amely a halak
ívásán, etetésén át a feldolgozásukig bio minősítést kapott
Magyarországon, vagyis az itt nevelt hal semmiféle génmanipulált,
vagy szintetikus anyaggal nem érintkezik.
    Bár a biohal iránt folyamatosan nő a kereslet, a vállalkozás
eddig nullszaldós eredményeket produkált.
    A betéti társaság az idén AVOP-pályázaton 20 millió forintot
nyert termékei piacra jutásának elősegítésére, a tulajdonos ettől is
reméli, hogy a következő évek fellendülést hoznak a termelésben és
az értékesítésben egyaránt.
    Az üzemlátogatáson elhangzott: a hazai halastavak összterülete
24 ezer hektár, ebből 4.000-5.000 hektáron folyik biohal-tenyésztés.

Forrás: MTI