Az Európai Unióban visszaesés várható mind a baromfi-, mind a sertéshús előállítása terén, míg a világ legnagyobb hústermelő államai növekvésre számítanak. Ráadásul a nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendenciához még egy felvásárlásiár-csökkenés is párosul, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére – írja a Magyar Nemzet.

Továbbra is alacsonyan maradnak az árak a közös piacra beragadó húsmennyiség miatt

Nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése – fotó: MTI/Rosta Tibor

A lap információi szerint az unióban tavaly decemberben 36 százalékkal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára 2019 azonos időszakához képest, kilogrammonként 1,34 euróra. Ennek ellenére csak egy százalékkal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást az Európai Bizottság előrejelzése az idei évre. Ez azt jelenti, hogy a következő időszakban nagyszámú élőállatot vághatnak le, így

az árak továbbra is alacsonyan maradnak a közös piacra beragadó húsmennyiség miatt.

A sertéshús külkereskedelmi mérlegének növekedésére nincs sok remény. Kína elképesztő tempóban állítja vissza a termelését az afrikai sertéspestis megfékezését követően. Ráadásul a legnagyobb európai exportőrnek számító Németországgal szemben bevezetett importtilalmak továbbra is érvényben maradnak több fontos felvevőpiacon is.

Baromfihús-termelésben is némi visszaesésre számítanak Európában a változatlan kereslet mellett.Tavaly átlagosan három százalékkal mérséklődött a csirkehús átvételi ára a 2019-es értékekhez viszonyítva. Az Európai Unióban tavaly mind az export, mind az import csökkent. A madárinfluenza ismét komoly veszélyt jelent az állományokra és piaci oldalról is rendkívül káros a hatása, mivel komoly importkorlátozásokat vezetnek be.