A fiatal növényeket számos stressz hatás érheti, amelyek jelentős hatással lehetnek a terméseredményre. Ezek közül a legfontosabbak az optimálistól eltérő időjárási körülmények, a kedvezőtlen talajtulajdonságok, a kórokozók fertőzése és azok a mérgező vegyi anyagok például növényvédő szer maradék illetve az alkalmazott gyomirtó szer, amellyel a növény találkozik. A termesztéstechnológia lényeges feladata, hogy a lehetőségekhez képest igyekezzünk csökkenteni a termesztett növényt érő stressz hatásokat (optimális vetésidő, megfelelő növényvédelem) másrészt segítsük a növényt az elkerülhetetlen stressz hatások kivédésében. Erre a célra különösen alkalmas az Algafix nevű mikrobiológiai lombtrágya, amely jelentősen növeli a növény stressz tűrő és regenerálódó képességét. Hatása annál biztosabb, minél korábban juttatjuk ki, hiszen ebben az évben a szokásosnál nagyobb kockázatot jelent a gyomirtó szer maradékok által okozott stressz. A talajt még nem borító, fiatal növények sorainak a kezelésére kiváló készülék az Algafix AntiStressz JET.

Hazánkban évente körülbelül 10.000 tonna gyomirtó szert juttatnak ki, ami megdöbbentően nagy mennyiség. Legalább a fele teljesen felesleges, hiszen a korszerű technika lehetővé tenné, hogy a kapás kultúrák esetén csak a sorokra szórjanak gyomirtót, a sorközöket pedig kikapálják sorközművelő kultivátorral. Ez a hatalmas gyomirtó szertömeg egyrészt azt eredményezi, hogy ha az ember kinyitja a vízcsapot - például Budapesten - akkor egy liter vízzel együtt kifolyhat rajta vagy pár tucat nanogramm gyomirtó szer hatóanyag. Másrészt a gyomirtó szerek erősen stresszelik a kultúrnövényt. Ez abban nyilvánul meg, hogy a termesztett növény kicsit megsárgul és kicsit megáll a növésben legalább 1-2 hétig. Természetesen az egyes szerek között minden szempontból nagy különbségek vannak és a fajták/hibridek is eltérő érzékenységet mutatnak. Az is bizonyos, hogy ha az időjárási és talajviszonyok eltérnek a kultúrnövény optimumától, akkor a gyomirtó szerekre is érzékenyebben reagál. Vannak olyan gyomirtó szerek, amelyek csak akkor képesek kifejteni a hatásukat, ha a kijuttatást követően leesik 1-2 cm csapadék. Ezért is volt olyan sok gond a múlt évben a gyomirtással, hiszen a gyomok nőttek és mivel nem vették fel a gyomirtó szert, a kevés vizet is elszívták a kultúrnövény elől.

A gyomirtó szer használat fél évszázados történetében még nem volt olyan nagy szárazság az országban, mint az elmúlt évben, ezért bizonyosan senki sem tudja, hogy milyen stressz hatással kell majd számolni idén tavasszal a múlt évről a talajokban maradt gyomirtó szerek miatt. Az mindenesetre biztosra vehető, hogy érdemes megnézni az egyes táblákon használt gyomirtó szerek utóveteményre vonatkozó előírását. Ha valaki olyat talál, hogy az általa használt gyomirtó szer esetében bizonyos növény vonatkozásában mélyszántás szükséges, akkor azt érdemes komolyan venni és ez semmiképp nem lehet megnyugtató. Arra is érdemes figyelni, ha bizonyos talajkémhatás érték alatt/felett ezt-azt nem lehet vetni. Gondoljunk arra, hogy a táblák nem homogének és nem kis kockázat, ha akár egy részét károsítja a gyomirtó szer maradék.

Az első képen a Fejér Megyei Kormányhivatal múlt évi Székesfehérvár melletti gyomirtási kísérlete. Nem megfelelő időben, nem megfelelő készítmény, nem megfelelő fúvókával kijuttatva. A kukoricán a stressz tüneteket nem lehet nem észrevenni. Egy ilyen stressz állapot már nagyon jelentős termésveszteséget eredményez.

A második képen ugyanaz a tábla másik parcellája. Remélem olvasható a képen a kijuttatási időpont (május 21.) és az alkalmazott csúcsminőségű TeeJet fúvóka típusa (AI 3070).

A kultúrnövényt érő gyomirtószerstressz negatív hatása nagymértékben csökkenthető az Algafix nevű, élő zöldalgákat tartalmazó mikrobiológiai lombtrágya korai kijuttatásával. A korai kijuttatáson azt értjük, hogy az lehetőleg pár nappal a posztkezelés előtt történjen meg. A múlt évi termesztési tapasztalatok egyértelmúen igazolták, hogy az Algafix hatására a növény stressztúrő és regenerálódó képessége látványosan nő. Természetesen az Algafix is csak akkor képes kifejteni a hatását, ha a permete minél nagyobb felületen egyenletes borítással éri a kezelentő növény leveleit. Éppen ezért az Algafix mellé a kijuttatáshoz optimális technológiát és a gödöllői Farmcenter Kft. által kifejlesztett eszközt – az Algafix AntiStressz JET-et - is kínálja az AGRO.bio Hungary Kft.

Az eszköz lényege, hogy az Algafix kipermetezése a fiatal növénysorokra történik olymódon, hogy a permetezőgép szórókeretére a sortávolságnak megfelelő távolságra egyszerű bilinccsel rögzítik a belógó szórórudakat. Ezeknek a magassága is állítható, így a speciális fúvókák csak a növénysorokat permetezik az értékes mikrobiológiai lombtrágyával. A szórórudak végén lévő cső egy gyorscsatlakozóval kapcsolható a permetezőgép legközelebbi szórófejére. A kimaradó szórófely egy elemmel elzárható. Az Algafix Antiszressz JET fontos eleme a már említett fermetező fúvóka, amely egyszerre két irányba, előre és hátra szórva biztosítja a kiváló minőségű szórást és egyenletes permetborítást. Ez az eszköz az Algafix korai kijuttatása mellett abszolút alkalmas mindenféle sorpermetezésre. Legyen szó akár vegyszertakarékos gyomirtásról, vagy gombaölőszeres védelemről.

Tipikus gyomirtó szermaradék stressz tünet kukoricán. A növények levele megfakul, sárgul, nem nő széltében inkább csak hosszában, ettől keskenylevelűnek látszik. Napokig nem látszik rajta semmi jele a fejlődésnek. Aki ilyet lát, annak az Algafix AntiStressz Technológia erősen ajánlott.

Az Algafix AntiStressz JET adaprerei, amelyek egyszerűen felszerelhetőek a permetezőgépre és lehetővé teszik a növénysorok permetezését.

A speciális, előre és hátra szóró fúvókák kiváló permetborítottságot biztosítanak mind a levelek színén, mind a fonákán.

Bővebb információ az AGRO.bio honlapján >>>