Keményen küzdünk azért, hogy 2020 után olyan közös európai támogatásrendszerünk legyen, amely növeli a gazdák versenyképességét, elismeri a termelő hozzájárulását a környezetügyhöz és növeli a vidék megtartóképességét – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a Szentlőrinci Gazdanap megnyitásakor. Horvátország – a vásár partnerországa – szövetségesünk lehet ebben.

Sok elvárás és kevesebb pénz – egyelőre így fest az Európai Bizottság ajánlata a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról (KAP) – fogalmazott Feldman Zsolt.

Hozzátette, brüsszeli tárgyalásaink során a KAP-ot úgy kell alakítani, hogy ne a forrásokat csökkentsük, hanem a magyar és az európai gazdálkodók versenyképességét növeljük. Magyarország a visegrádi országokkal karöltve határozottan kiáll emellett, és Horvátországnak is ez az érdeke. Megvan tehát az érdekközösség, és az összefogásban rejlő erő reálissá teszi várakozásainkat.

Feldman Zsolt a Szentlőrinci Gazdanapok kiállítóterületének bejárása után elmondta, a vásár méltó seregszemléje annak a magyar mezőgazdaságnak, amely az utóbbi években az egyik legdinamikusabban fejlődő agráriuma volt Európának. Ebben szerepe volt annak a kormányzati politikának, amely stabilitást és kiszámíthatóságot tudott kínálni az ágazatnak. Adatok igazolják, hogy mindez a beruházásokban, a jövedelemtermelő-képességben, a hitelképességben is megmutatkozik. Ennek eredményei nemcsak a makrogazdasági mutatókban, hanem az egyes gazdálkodó szintjén is megmutatkoznak – mondta.

pénz

"A KAP-ot úgy kell alakítani, hogy ne a forrásokat csökkentsük, hanem a magyar és az európai gazdálkodók versenyképességét növeljük" – fotó: Shutterstock

A jövő agráriumának kialakítása azonban feladatokat is tartogat. Feldman Zsolt ezek között említette a nemzedékváltás elősegítését, az oktatás korszerűsítését, a termelési kockázatok csökkentését, a technológiai megújulás támogatását és az öntözés hatékony fejlesztését.