A Magyar Közlönyben megjelent a határozat a köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérésének biztosításához szükséges intézkedésekről. Gyors, hatékony kormányzati intézkedéseket ígérnek a a magyar energiaellátás biztonsága és az energiaárak elviselhető szinten tartása érdekében.

Alternatív fűtési módok

A gáz kiváltására konténerkazánok beszerzésével bízták meg a technológiai és ipari minisztert, 400 darabot kell üzembe helyezi a közintézményeknél. Az állam biomasszát égető kazánokkal kívánja a melegvizes fűtőrendszereket üzemeltetni. Hosszabb távon magyar gyártó termékét vennék igénybe, evégett Palkovics László másik feladata, hogy 1 000 000 000 forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson a gyártókapacitás kialakításának támogatása érdekében.

A konténerkazánok telepítésére haladéktalanul létre kell hozni egy szakértői munkacsoportot, amely vizsgálja és ütemezi a konténerkazánok telepítésének körülményeit. Palkovics korábbi nyilatkozata alapján hamar telepíthetők az épületek mellé, azonban a gyakorlatban ez nem megy olyen egyszerűen.

A konténerkazánnak is kell hely, jobbára az épület mellett, vagy közelében, továbbá a környezet zavarása nélkül meg kell oldani az égéstermék elvezetését, a tüzelőanyag-utánpótlást, a kazán takarítását, és a hamu elszállítását.

Kérdés még a forrás, hiszen a szombati kormányinfón elhangzott, hogy a kormány magával kezdi a spórolást, ezzel szemben egy közepes, legfeljebb 350 kW-os hőközpont 17-18 millió forintnyi euróba kerül, de egy közintézményhez szükséges, nagyobb teljesítményű, 1000 kW-os mobil fűtőkonténer már 40 millió forint, tehát a szóban forgó 400 darab összesen körülbelül 16 milliárd forint is lehet, így kérdés a projekt megtérülési ideje.

Forrás: 24.hu, HVG; képek: