Jól indult a 2020-as év a gyümölcstermesztők számára, mivel a téli hónapokban elegendő csapadék hullott ahhoz, hogy az általában bekövetkező tavaszi, nyári aszály kompenzálódni tudjon. Viszont a gazdák és a szakmai szervezetek már év elején felhívták a figyelmet arra, hogy az enyhe tél miatt hamar megindulhat a rügyfakadás, mely jelentős mértékű veszélynek teszi ki az ültetvényeket a korai fagyokkal szemben, illetve a kártevők száma sem fog csökkeni az enyhe tél miatt a kívánatos mértékben.

Fagykár az idén is

Sajnos a félelem beigazolódott, a 2019-es alacsony gyümölcstermés után 2020-ban sem a rekordok éve következett, bár a gyengébb előző év miatt a gyümölcsösök regenerációja sikerrel lezajlott. A legtöbb gyümölcsfajta megszenvedte a koratavaszi időjárást, a kasjzibarack kifejezetten gyenge termést hozott Az egyik vas megyei pálinkafőzdében 2020. júliusában egyetlen liter kajszipálinka sem készült, de a nyári szilva és almafajták sem jeleskedtek.

almatermés léalma

Szinte nem termett étkezési minőségű alma az egyik Vas megyei almaültetvényen sem – fotó: Pixabay

Amit a fagy meghagyott, azt elvitte a jég

„Tavaly a 2018-as almatermés 10%-a termett, a tavaszi fagy az egész 7 hektáros ültetvényt virágzásban érte” – számolt be kérdésünkre Horváth Róbert. „Annyi almát tudtunk betakarítani, ami a törzsvásárlóink almalé-igényének fedezéséhez elegendő volt. Az idén jobb termésben reménykedtünk, a termés nagy részét azonban ismét a fagy tizedelte meg. A fagymentes területeken épen maradt gyümölcstermést pedig az augusztus végi jégeső tette tönkre.”

Horváth Róbert és családja Horvátzsidányban gazdálkodnak, alma- és meggy termesztéssel, valamint gyümölcslé előállítással foglalkoznak. A főként „Naményi Jonathán” almafajta az egyedi vásárlók között igen keresett, megfelelő tápanyagegyensúly esetén hűtés nélkül is viszonylag jól tárolható, bár egyes növénybetegségekre kifejezetten érzékeny (pl. lisztharmat).

Gyümölcslé-feldolgozó üzemüket 2015-ben hozták létre a Vidékfejlesztési Program egyik pályázati forrásából (ÉLIP), melyet napelemes technológia lát el villamosárammal.

A meggytermés viszonylag átlagosnak mondható idén

„Nagyon örülnénk végre egy átlagos évnek. Az utóbbi 5 évben a fagykár csökkentette nagy mértékben a termés mennyiségét, 2018-ban pedig az országosan kiemelkedő hatalmas gyümölcstermés miatt az árak változtak kedvezőtlen irányba. Az idén valószínűleg étkezési minőségű almát nem is tudunk betakarítani.”

Meggyet 8 hektáron termesztenek, a tavaszi fagy éppen abban a stádiumban érte az ültetvényt, amikor még nem virágoztak a gyümölcsfák, más fajták pedig már virágzás utáni állapotban voltak. Ennek köszönhetően a meggytermés átlagosnak volt mondható, egy részét lé formájában értékesítették, másik részét pedig konzervgyárak vásárolták fel.

A vásárlók sem járnak jól

Ismét nehéz helyzetben vannak a gyümölcstermesztők, az időjárás az idén sem kedvezett a megfelelő termásátlagok kialakulásának. Ez a végső fogyasztók számára sem ígér jót: a Budapesti Nagybani Piac árait vizsgáló frissen jelentés szerint a gyümölcs ára jelentősen megemelkedett a tavalyi árszinthez képest.