Keményítőben gazdag gyökerei és a levelei 500 millió afrikai ember mindennapi tápláléka, és onnan származik a világ maniókatermésének fele – írja a Syngenta blog. A fő termelő országok: Kongó, Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria, Tanzánia és Uganda, ahol évente mintegy 17 millió hektáron évente 150 millió tonna terem.

Szerencsére nem érzékeny az éghajlatváltozásra, ugyanakkor nem áll ellen a növények betegségeinek. A szub-szaharai régióban különösen a vírusok okozta CMD (cassava mosaic disease) és a CBSV (cassava brown streak disease) veszélyezteti és csökkenti a termést, olyannyira, hogy talán az évi egymilliárd dollárt is meghaladja a vírusfertőzés okozta kár.

kép

Nemrégiben megjelent egy applikáció, amely jelzi a manióka betegségét – fotó: Syngenta blog

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a betegség korai felismerése, már elkészült az első, okostelefonokra telepíthető applikáció, ami a hírek szerint 98 százalékos pontossággal jelzi a fertőzött leveleket. Ráadásul nem kell kapcsolódnia semmiféle szerverhez, a telefon memóriája bőven elegendő az app működéséhez szükséges adatok tárolásához.