A 4,2 MW (megawatt) teljesítményű, 2011-ben induló biogázüzem alapkövét a beruházók és projektpartnereik mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára helyezte el.

Habár az utóbbi időben megnőtt a biomassza, azon belül is a biogáz iránti kereslet az Európai Unióban, Magyarországon még kevésbé elterjedt, pedig az ország adottságai megfelelőek hozzá (például Németországban hozzávetőlegesen 5 000, Magyarországon pedig jelenleg 10 mezőgazdasági biogáz kiserőmű termel, 5 áll indulás előtt, további 20 pedig épül). Németország vezető biogáz fejlesztő- és üzemeltető vállalata, az Aufwind Neue Energien GmbH Szarvason építi fel Magyarország legnagyobb (4,2 MW villamos teljesítményű) és legkorszerűbb biogázüzemét. A beruházó cég ügyvezető igazgatója, Ferdinand Schmack az üzem alapkőletételi ünnepségén elmondta, hogy „szeretnénk nagyobb figyelmet generálni ennek a megújuló energiaforrásnak, mert multifunkcionális: áramot és hőt is termel, lehet vele szárítani, fűteni, hűteni. Emellett a biogáz feldolgozása után járművek esetében üzemanyagként is felhasználható, valamint betáplálható a földgáz-hálózatba is.”

Az Aufwind Neue Energien GmbH magyarországi leányvállalata, a beruházást megvalósító Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. komplex térségfejlesztést hajt végre, hiszen az ott keletkező, másra fel nem használható hulladék környezetbarát feldolgozása válik megoldottá.