Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) 2017. szeptember 20.  és 24. között rendezik meg – jelentette be közös sajtótájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója.

A magyar föld legjavát kínálják

Fazekas Sándor elmondta: minden eddiginél látványosabb és nagyobb OMÉK-ra készülnek. Újdonság, hogy a hivatalos megnyitót megelőzően, szeptember 19-én külön szakmai napot is tartanak, ezzel is teret és időt adva az agrárszakmának.

A szomszédos Kincsem Park 4 hektárjával bővül a Hungexpo Vásárközpont területe, így összesen 40 hektáron várják a kiállítókat és a látogatókat.

Az a céljuk, hogy a magyar föld legjavát – ez a kiállítás szlogenje is –, a minőségi élelmiszereket, a pálinkakiválóságokat, a kézműves és biotermékeket bemutassák, illetve hogy a magyar mezőgazdaság teljes spektrumát felvonultassák a gépgyártástól a növénytermesztésen, az élelmiszeriparon át az őshonos állatok tartásáig. Ezzel is erősítve a termelők, a kereskedők és a fogyasztók  közötti kapcsolatot – hangsúlyozta a miniszter.

Fazekas Sándor: a Kincsem Park 4 hektárjával bővül a Hungexpo Vásárközpont területe, így már 40 hektáron várják a látogatókat – fotó: Agroinform.hu

A rendezvény tehát megmutatja a magyar mezőgazdaság eredményeit a bel- és külföldi érdeklődőknek egyaránt. Az öt napig (plusz a nulladik) tartó reprezentatív seregszemle a magyar agrárium szinte teljes vertikumának helyet ad majd, az ágazat teljesítménye itt jelenik meg a nagyközönség előtt a legösszefogottabban – nyomatékosította.

Fazekas Sándor bejelentette: az OMÉK

kiemelt partnere, díszvendége Japán lesz.

A távol-keleti szigetország hazánk Európán kívüli legnagyobb exportpartnere. Nagyon népszerűek a magyar élelmiszerek, például a mangalica- és a szürkemarha-hús, illetve a magyar borok – emlékeztetett a miniszter.

A jövő évi OMÉK fontos célja, hogy bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos kis- és középvállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő magyar mezőgazdaságot, hogy értékeit, eredményeit a nagyközönség is megismerhesse. Az OMÉK 2017-es rendezvénysorozatának az is fontos célja, hogy elősegítse a vidék megtartó erejének megőrzését – emelte ki. Ez pedig csak akkor valósulhat meg, ha a magyar élelmiszer-ipari és agrárgazdasági szereplők jó minőségű, magas feldolgozottságú, egészséges, GMO-mentes élelmiszereket állítanak elő – jelentette ki a miniszter.

Nem lépik túl az előző OMÉK kiadásait

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója bemutatta a sajtótájékozató időpontjától élő OMÉK-honlapot –  www.omek2017.hu –, amely folyamatosan bővülő tartalommal áll az érdeklődők rendelkezésére.

Lipcsey György: az OMÉK-on hat napon keresztül tíz konferencia helyszínt üzemeltetnek ­– fotó: Agroinform.hu

A leendő kiállítók megtalálják például – a jelentkezési lapon túl –, milyen újdonságokat nyújt számukra a 78. OMÉK. Olvashatnak a „hosted buyer” programról, amelynek célja, hogy a legnagyobb magyarországi exportpiacok agrárszakmai döntéshozóit, beszerzőit vendégül lássa, így az OMÉK bekerül a nemzetközi vásárnaptárba és a nemzetközi kiállítások közé is.

A rendezvénysorozatról szólva Lipcsey György is hangsúlyozta a szakmai nap jelentőségét. Mint elmondta, üzletember-találkozók is helyet kapnak a nulladik nap programjában, és már a szakmai konferenciák is megkezdődnek ezen a napon. Így a korábbinál is több szakmai rendezvény lesz: hat napon keresztül tíz konferencia helyszínt üzemeltetnek. Kiemelt téma a fenntarthatóság, a modern technológiai újdonságok és innovációk a mezőgazdaságban.

Lipcsey György bejelentette: 2016. december 31-ig kedvezményesen, a

2015-ös árakon lehet kiállítónak jelentkezni

a 78. OMÉK-ra, ahová még több kiállítót és látogatót várnak, mint amennyien az előzőn voltak. A szervezők úgy kalkulálnak, hogy a kiállítók száma 1000 és 1100 között lesz, a látogatók száma pedig a hat nap alatt eléri, sőt meghaladja a 100 ezret.  (2015-ben, a 77. OMÉK-on 950 kiállító és 88 ezer látogató volt.)

A jövő évi OMÉK költségei ugyanakkor nem lépik majd túl a 2015-ös 1,3 milliárd forintnyi kiadásait – mondta kérdésre válaszolva az AMC igazgatója.

A látogatókat is újdonságok várják: lesz például civil tér és gyermeksziget is. A civil téren az agráriumhoz kapcsolódó intézmények, egyesületek, alapítványok mutatkozhatnak be interaktív programokkal, kiállítási lehetőséggel. A gyermekszigeten játékok, animációs programok és pihenősarok várja a családokat. Ezeken kívül még számtalan program színesíti a kínálatot, többek között munkaruha- és divatbemutató, Kárpát-medencei menyecskeválogató, agrárolimpia, főzőverseny, kutyakiállítás, drónverseny.