Egy nemrégen készült országos felmérés alapján a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások hangulata kedvező, tízből hat agrárvállalkozás legalább ugyanannyi árbevételt vár az idén, mint tavaly, az árbevétel növekedésére számítók pedig átlagosan 15 százalékos bővüléssel kalkulálnak – mondta az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerdán a 30. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján.

Az agrárexport 2015-ben újra bővült, és megközelítette a 8 milliárd eurót. A mezőgazdasági export értéke 35 százalékkal, az aktívum 41 százalékkal haladta meg 2015-ben az öt évvel korábbit – ismertette Czerván György. Az államtitkár a 2017-es költségvetés egyik nyertesének nevezte az agráriumot, és felidézte, hogy idén 657 milliárd, jövőre 763 milliárd forintot fordítanak a mezőgazdaságra a vidékfejlesztési és halászati programok támogatásával együtt. A nemzeti támogatások keretösszege idén 88 milliárd forint volt, a 2017-es költségvetésben több mint 91 milliárd forint szerepel.

Az államtitkár elmondta, hogy a nyári aratás hozamai minden növényfajtánál kedvezően alakultak. A búza termésmennyisége meghaladta az ötmillió tonnát, ezzel elérte a 2015-ös szintet. A tavalyi mennyiségekhez képest 27 százalékkal több őszi árpa, 37 százalékkal több repce termett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termésbecslései szerint kukoricából nyolc millió tonna, napraforgóból 1,8 millió tonna kerülhet a magtárakba, mely az előző évit 20, illetve 16 százalékkal haladja meg.

gabona

A nyári aratás kedvezően alakult – fotó: Shutterstock

Czerván György beszélt arról is, hogy a baromfivágások élősúlyban nyolc százalékkal nőttek az idén, a sertéspiacon pedig a válság lassan véget ér. Az Európai Unióban az árak április közepén nőni kezdtek, három hónap alatt 35 százalékkal emelkedtek a termelői árak, ez már nyereséges termelést tesz lehetővé.

Az államtitkár kiemelt agrárkormányzati törekvésnek nevezte, hogy a tejágazat elmúlt években tapasztalt fejlődése a válság ellenére se törjön meg. A politikus elmondta, az Európai Unió újabb ötszáz millió eurós, tejágazatot segítő programról döntött, melynek Magyarország kapta a 2,7 százalékát, ami mintegy 3 milliárd forint támogatást jelent. Ehhez a támogatáshoz a kormány a költségvetésből további 3  milliárd forintot biztosít.