Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság keddi határozata megsemmisítette a földforgalmi törvénnyel összefüggő egyik törvényi rendelkezést, mert az sértette az alaptörvényben rögzített jogorvoslati jogot. Egy konkrét földforgalmi ügyben eljáró bíró azt kifogásolta, hogy egyes döntésekről az érintettek nem értesülhettek időben – a kifogásolt jogszabály szerint nem is kellett nekik kézbesíteni –, és ezért nem élhettek jogorvoslati jogukkal.

Az ügy az Ab-hoz került, a taláros testület pedig kimondta: "előállhat – és a konkrét ügyben elő is állt – a hatályos szabályozás mellett az a helyzet, hogy a hatósági döntés, az érdemi, ügydöntő határozat ellen önhibán kívül nem lehet jogorvoslattal élni és a hátrányos következmények másként sem háríthatók el".

Az FM azonban arra figyelmeztet, hogy a döntés csak a magánszemélyek közötti föld-adásvételekre vonatkozik, az állami földeladásokra nem. Az FM közleménye szerint: a "Földet a gazdáknak!" program keretében értékesített állami földek eladásakor szintén tud élni minden földműves elővásárlási jogával. Ezekben az eljárásokban azonban az önkormányzatok képviselő-testületeinek nincs szerepe, szemben a magánszemélyek egymás közti termőföld adásvételeivel.

föld

Az állami földeladásokra nem vonatkozik az alkotmányellenes rendelkezés – fotó: Shutterstock

Az Alkotmánybíróság azt kifogásolta, hogy a magánszemélyek egymás közti föld-adásvételeinél az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő képviselő-testületi döntésekről nem értesülnek az - érintett - elővásárlásra jogosultak. Az FM felhívja a figyelmet: a földforgalmi szabályozás ezt nem is írja elő. De a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) továbbra is minden olyan személyt írásban értesít, aki sikertelenül próbálta meg érvényesíteni elővásárlási jogát az állami földeladások során – tartalmazza a közlemény.