Napjainkra a törvények tucatjaival, a rendeletek százaival, az utasítások ezreivel dúcoltatják alá ’biztonsági’ érzésünket: pedig ezek – bár adnak követendő előírásokat, - nem helyettesíthetik kiegyensúlyozott termelői és fogyasztói magatartásunkat.
Mi ezekre az ember jellegzetes reagálása? A kétségtelenül előnyös megelőzési (prevenciós) feladatokat elnagyoljuk, s inkább szabályokkal bástyázzuk körül magunkat, vagyis a szabályok betartásának ellenőrzésére fordítunk nagyobb munkát.

A „tápláléktermelési-lánc”alapvető fontossága


Ismert tény, hogy a mezőgazdasági termelés alapvető célja az élelemtermelés - szakszerűbben kifejezve a tápanyagok megtermelése, - továbbá ezekhez kapcsolódóan –harmadlagos tevékenységként - alapanyagok biztosítása a különböző élelmiszeriparok számára. Mindezek eredményeként elsődlegesen az emberek és másodlagosan az állatok számára biztosítjuk életüket fenntartó táplálkozásukat.