Amikor nem a tápanyaghiány a gond – mely tényezők befolyásolják a növények tápanyagfelvételét?
Sokszor a környezeti tényezők pontosabb szabályozásával, a tápanyagfelvételt zavaró tényezők megszüntetésével hatékonyabban, gyorsabban és olcsóbban orvosolhatnánk a kialakult fejlődési zavarokat.

A műtrágyázásra fordított pénz akár 25-30%-kal is jobban hasznosulhat! (PR-cikk)
Aratáskor a táblákról nemcsak a szemtermést takarítjuk be, hanem a termést felépítő – korábban a talajban található – tápanyagokat is „letakarítjuk”. Ezek rendszeres visszapótlása az intenzív szántóföldi gyakorlatban elengedhetetlen.

Az árak növekedése kárpótolhatja a gabonatermesztőket a gyenge hozamok miatt
Az árak egyelőre a termelőknek kedveznek. A világpiacon a rövid áresést ismét drágulás követte, és a hazai felvásárlási árak is optimizmusra adnak okot.

gabona

A nyári betakarítású szántóföldi növények termésátlagai 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak – fotó: Shutterstock

Több mint 20 éve betiltott növényvédő szer maradványait is megtalálták a levegőben
Francia kutatók az ország levegőjét vizsgálva 75 vegyületet mutattak ki, ezek közül 32 mérgező peszticid volt.

Kiírták az idei utolsó pályázatokat a Magyar falu programban
Megjelentek az idei utolsó pályázatok a Magyar falu program keretében, ezúttal 12 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni önkormányzati kerékpárutak építésére, temetőfejlesztésre, építési telkek kialakítására, valamint elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására – jelentette be Gyopáros Alpár.

falu

A most kiírt utolsó pályázatokkal 22-re emelkedett a Magyar falu program idei pályázatainak száma.

Miért olyan szépek a repcék Hantoson? – VIDEÓ (PR-cikk)
Hogy néznek ki repcéink a szántóföldön, hazai körülmények között? Ismerje meg a hantosi bemutatóterületet! Kipergés-ellenállóság? RLM7 vagy RLMS fómarezisztencia? Tarlórépa sárgaságvírus-ellenállóság? Magas olajtartalom? Kompakt méret? Nagy termés? Aszálytűrés? Frakcionált vetőmag? Termésbiztosítás? Mindenre van válaszunk.

Megvizsgáltuk a búzatermés és a szalma tápanyagtartalmát – megdöbbentő eredmények születtek! (PR-cikk)
Mennyi tápanyagot viszünk el egy búzaterméssel? És mennyi tápanyagot, ha leszedjük vagy visszadolgozzuk a búzaszalmát? Megmértük!

Itt az idő benyújtani a kifizetési kérelmet az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre
Augusztus 15-ig lehet kifizetési kérelmet benyújtani az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatására.

szőlő

Legkésőbb augusztus 15-ig nyújtható be kifizetési kérelem.

IKR Agrár online őszibúza-fajtabemutató: versenyelőnyt biztosító termesztéstechnológia és fajták (PR-cikk)
Az őszi búza termesztésénél ma a bőség zavarával küzdenek a gazdálkodók. Közel 200, Magyarországon minősített, és több mint 2000, az EU-országokból szabadon elérhető fajta között szakértői segítség nélkül szinte elképzelhetetlen a kiigazodás.

"Sehol nincs jobb kenyér Európában" – ezt a magyar kenyérről írták egykor
A kenyér (betevő falat) mindennapos táplálékunk – fizikai létezésünk nélkülözhetetlen eleme. De nemcsak alapvető élelmiszer, az ételek szimbóluma is, így jelentése, értelmezése rendkívül sokrétű, életünk szinte minden területével kapcsolatban találunk szólást, mondást, hozzá fűződő szokások sokasága jellemzi életünket hétköznapjainkban s az ünnepekben egyaránt.

Aknázzuk ki a hibridekben rejlő terméspotenciált! – VIDEÓ! (PR-cikk)
Bizonytalan termesztési környezetben a gazdálkodás hibridek használatával tehető hatékonyabbá. De hogyan válhatnak jövedelmezővé, hogyan aknázható ki a bennük rejlő terméspotenciál?

Növényvédelmi előrejelzés: A kukoricamoly-lárvák egyre beljebb rágják magukat!
Szinte folyamatosan magas a levegő relatív páratartalma, ami sok károsítónak biztosít kedvező környezetet. Az Agroinform.hu 2020. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

kép

Az esők után is öntözni kell a kertészeti kultúrákat, itt petrezselyemtáblán megy az öntözés – fotó: Agroinform.hu

Hogyan védjük meg kertünket a poloskainváziótól kémiai megoldások nélkül?
Hazánkban csak kevesebb mint egy évtizede jelentek meg ezek a fajok, viszont válogatás nélkül a legtöbb kerti növényünket, zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt károsítják. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) most összeszedte, milyen biomegoldások léteznek poloskák ellen.

A jó repcetermés alapja az átgondolt tápanyagellátás – mire figyeljünk? (PR-cikk)
A repce a harmadik legjelentősebb olajnövény (az őszi káposztarepce magja 40-50% olajat tartalmaz) és a második legfontosabb fehérjenövény a világon (repcedara fehérjetartalma kb. 38-40%).

Most van itt az ideje a fejes káposzta fejtrágyázásának!
Óriási zöldtömeget képes hektáronként teremni, a 120-140 tonna/ha üzemi átlagot is meghaladja több jó gazdánál a fejes káposzta termése. Ehhez rengeteg tápanyagra és a trágyázás pontos időzítésére van szükség!

káposzta

Éghajlatunk korántsem mondható ideálisnak a káposztatermesztés számára – fotó: Shutterstock

1,8 milliárd forintos rendkívüli támogatást kapnak a borászatok
A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nemcsak belföldön, hanem a világ minden pontján.

Így telt a II. Extrém Talajtani Tábor – VIDEÓK (PR-cikk)
A KITE Zrt. közreműködésével Extrém Talajtani Tábort szervezett Nádudvaron július 21. és 25. között a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz-Geoinformatika Intézete és a Magyar Földrajzi Társaság. A program célja a talajtan társadalmi megbecsültségének emelése és a meglévő csúcstechnológia bölcs alkalmazása.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás
Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.