Magyarországon nem érintett a sertéspestisben a házisertés-állomány
Bár házisertésben nem mutatták ki a vírust Magyarországon, a vaddisznók között terjed a betegség – közölte az országos főállatorvos.

Mit okozott a kukoricatermesztésben az aszályos, viharos július?
A július 26-i napi léptékű aszályindex szerint az ország szántóföldjeinek nagy részén közepes vagy súlyos aszályhelyzetet jelez. A lazább talajokon ekkorra már elindult a kukorica alsó leveleinek felszáradása, és a hosszabb tenyészidejűek vagy későbbi vetések cső feletti interódiumainak növekedése leállt. A helyzetet helyenként súlyosbíthatta az atkafertőzés erősödése is. Az időjárási szélsőségektől nem mentes júliust értékeli a Magyar Kukorica Klub cikke.

Hatalmasat drágul idén az alma, de a többi gyümölcs ára is nő
Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk – közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász.

A magyar agrárvállalkozások szerint idén többet fognak költeni élelmiszerre az emberek
Bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat a beruházások relatív magas szintje és az agrártermékek iránti emelkedő kereslet miatt – derült ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

csemegekukorica

Legtöbben az alapanyagárak emelkedésére számítanak – fotó: MTI

A takarmány minőségét az állatok teljesítménye igazolja vissza
A jó alapanyagnak és takarmánynak köszönhetően a termelési eredmények folyamatosan a legmagasabb szinten állnak. De pontosan mire van szükség ehhez?

A talajmikrobák megértése fontos, használható adatokat nyújt a gazdálkodóknak
A mezőgazdaságnak óriási fenntarthatósági problémákkal kell szembenéznie. A világ népessége növekszik, ami növeli az élelmiszerek iránti keresletet, ez viszont növekvő erdőirtással, peszticidhasználattal és üvegházhatású gázok kibocsátásával fenyeget. A Biome Makers vállalat 4 millió dollárt fordít a hasznos talajlakó baktériumok vizsgálatára.

Durvul a kereskedelmi háború: Kína leállította az amerikai agrártermékek importját
Kína lépése arra adott válasz, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten váratlanul újabb kínai termékekre rendelte el pótvámok kivetését.

Kína USA

Az amerikai elnök a további szankciókat azzal indokolta, hogy Kína nem teljesítette a megállapodásban foglaltakat – fotó: Shutterstock

8 jövedelmező vállalkozásötlet az agráriumban
A magyar mezőgazdaság jelenleg rendkívül támogatásfüggő, a beruházások nagy része uniós támogatások segítségével valósul meg. Az EU közös agrárpolitikájának jövője még bizonytalan, az azonban várható, hogy az agrártámogatások mértéke előbb-utóbb csökkenni fog. Emiatt fontos lenne, hogy a mezőgazdasági vállalkozások hosszú távon támogatások nélkül is életképesek legyenek. Milyen mezőgazdasági vállalkozás hozhat hasznot, ha nincs hatalmas földterületünk?

Növényvédelmi előrejelzés: Hihetetlen gyorsasággal pusztít a monília!
Az érő gyümölcsöket egyre fokozódó mértékben fertőzi meg a gyümölcsmonília, s a betegség hihetetlen gyorsasággal teszi tönkre a gyümölcsöt. Védekezés szükséges. Az Agroinform.hu 2019. évi 32. heti növényvédelmi előrejelzése.

Vietnám állítólag vakcinát dolgozott ki a sertéspestis ellen
Külföldi állategészségügyi szakértők azonban a felfedezést, illetve annak gyakorlati alkalmazhatóságát kétkedéssel fogadják.

sertés

Vajon a vietnámiaknak tényleg sikerült megtalálni az ellenszert? – fotó: Shutterstock

Nagyon hasznos, mégsem használjuk sokan – mit tudunk a baktériumtrágyákról?
A különböző talajbaktérium-készítményekkel felgyorsíthatjuk a tarló lebontását, de használhatjuk célzottan talajjavításra is. Megkérdeztük, pontosan miért érheti meg a talajoltás.

Növelje a takarmány minőségét! Termeljen 1% propilén-glikolt a kukoricaszilázsból
Ahogy a kukoricasilózás időszaka közeledik, fontos mérlegelni, hogy ezt a komoly befektetést hogyan fogjuk megvédeni és az értékét kamatoztatni.

Ismét kitört a dinnyebotrány
A Lidl a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra csökkentette, az Agrárkamara és a Dinnyetermelők Egyesülete hevesen tiltakozik a lépés ellen, a Lidl viszont azt állítja, a beszállítók kérték az árcsökkentést.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.