A valószínű visszaesést az elemzők azzal indokolják, hogy a pénzügyi gondok miatt alacsonyabb lesz az ágazat input-felhasználása, továbbá a múlt évi kedvező időjárás sem ismétlődik meg várhatóan. A visszaeső belföldi reáljövedelmek mellett a belföldi élelmiszerpiac 2-3 százalékkal tovább zsugorodhat. A gyenge forint viszont segítheti az agrár- és élelmiszerexportot, amely így elérheti a tavalyi szintet.

Szabó Márton, a Kopint-Tárki szakértője szerint a belföldi élelmiszerpiac harmadik éve tartó zsugorodásának üteme a múlt év derekán ugyan valamelyest lassult, de azután ismét erősödött. Ez a tendencia folytatódott az idei év első két hónapjában is, januárban és februárban két százalékkal csökkent a belföldi élelmiszer-fogyasztás az előző év azonos időszakához képest.

Míg 2006-ban a termelői árak  emelkedése 10,6 százalékot tett ki, a következő évben, azaz 2007-ben pedig 22,2 százalék volt, addig 2008-ban ez a mérték nem növekedett, hanem mérsékelten csökkent. A hónapok óta tartó áresés miatt idén februárban az ágazati termelői árszint már 27,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az elemzők szerint a 2007-2008-as árrobbanás véget ért, az árak általában visszarendeződtek, és a következő hónapokban sem várható szélsőséges változás.