Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy az elmúlt évek valamennyi értékesítési válságát megoldották. Példaként említette a libamájat, a dinnyét és a disznóhúst.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a magyar almát a vásárlók is előtérbe helyezzék és azt vegyék meg az import banán és narancs helyett. A termelőket arra bíztatta, hogy keressék meg a régi, bevált értékesítési csatornákat és vigyék az almát a lakótelepekre, ahol közvetlenül a lakosságnak értékesíthetik. Hozzátette: a gyengébb léalma pálinkának is kiváló.

A miniszter hangsúlyozta: az ukrán-orosz válság miatti orosz embargó és szankciós politika nem vezethet eredményre. Mielőbb rendezni kell a helyzetet, amely eddig 80 millió eurós kárt hozott a magyar mezőgazdaságnak és másodlagos hatásokkal is járhat, mert más országok eladatlan termékei Magyarország piacaira kerülhetnek - mondta.

Megjegyezte: az uniós országok miniszterei közül elsőként tárgyalt orosz kollégájával. Szerinte ez is erősíti azt a reményt, hogy enyhülő embargó jöhet.