Megjelent a Nature Medicine-ben egy tanulmány arról, hogy összefüggést találtak az eritrit és a szív- és érrendszeri problémák kialakulási esélye között - írja a telex.hu

cukormentes

Az eritriol előnye, hogy nem károsítja a fogzománcot és cukorbetegek is fogyaszthatják – fotó: pixabay.com

Még ne dobd ki!

Az eritrit fogyasztása duplájára emeli a vérrögök kialakulásának kockázatát - futott végig a hír a médiafelületeken, nem kis riadalmat okozva a fogyasztók körében. Bár tényleg találtak összefüggést a vérplazma eritritszintje és a szív- és érrendszeri problémák között, de a dolog ennél árnyaltabb -nem kell azonnal kidobni az eddig egészségesnek hitt cukorpótlót.

Az eritrit vagy eritritol népszerű alapanyaga a fehérjeszeleteknek, az alacsony kalóriatartalmú üdítőitaloknak és az alacsony szénhidráttartalmú sütőkeverékeknek.

Olyan természetes cukoralkohol, ami kis mennyiségben a gombákban, a körtében, a dinnyében, a szőlőben és az erjesztéssel készült ételekben (borban, szójaszószban, sajtban) is megtalálható.

Édesítőszerként is használják, a kukorica fermentálásával állítják elő. Előnye, hogy nem károsítja a fogzománcot és cukorbetegek is fogyaszthatják. Mivel az emberi szervezetben nincsenek a cukoralkoholok bontását végző enzimek, így az a véráramba kerül, és főként a vizelettel távozik.


Ez volt az első kutatás, ami a negatív hatásaira fókuszált

Az eritritről javarészt csak pozitív kutatási eredmények jelentek meg, egerekkel végzett kísérletek során csökkentette az anyagcserezavarokat, (elhízás, glükózintolerancia, diszlipidémia és zsírfelhalmozódás) sőt, bizonyos mértékben még a malária ellen is hatékonynak bizonyult.

A mostani volt az első olyan nagyszabású kutatás, ami a potenciális negatív hatásaira világított rá.

A kutatók azokat a vérben lévő molekulákat tanulmányozták, amelyek megjósolhatják, hogy a jövőben kit fenyeget a szív- és érrendszeri események kockázata.

Az amerikai kutatócsoport azokra a környezeti és genetikai tényezőkre összpontosított, amelyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatához, túlmutatva az olyan hagyományos kockázati tényezőkön, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint.

cukormentes

Sokféle finomság készíthető a fejhasználásával – fotó: pixabay.com

A kapott eredményekből levont következtetés rosszul hangzik

A szakértők először 1157 ember vérmintáját elemezték, aminek eredményeképpen erős kapcsolatot találtak a vérben található eritrit mennyisége és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között.

Ezután 2149 egyesült államokbeli és 833 európai ember vérmintáját nézték meg, ahol az eritrit plazmaszintje magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, mint az egészséges alanyoknál.

Kimutatták, hogy azoknál az amerikai résztvevőknél, akiknek a  vérplazma eritritszintje a legmagasabb volt, 2,5-szerese volt a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye, ugyanezen kategóriában az európai résztvevőknél pedig 4,5-szeres volt ez az érték. A kutatók arra is rájöttek, hogy a vérplazma magas eritritszintje összefüggésben áll a vérrögképződés esélyével.

Végül a vér eritritszintjét 30 gramm eritrit elfogyasztása után 8 egészséges résztvevőnél vizsgálták meg, és azt találták, hogy a szint a bevitel után órákig nagyon magas maradt. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak az eritritfogyasztás és a megnövekedett kockázatok között, hozzátéve, hogy olyan kutatásokra van szükség, amelyek vizsgálják a szervezetben az eritrit hosszú távú hatásait is.

cukormentes

Az alacsony szénhidráttartalmú sütőkeverékeknek is a részét képezheti – fotó: pixabay.com

A kutatás bőven kapott kritikát is

Senki nem kételkedett a téma vizsgálatának szükségességében. A Cambridge-i Egyetem elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és más anyagcserezavarok genetikai, viselkedési és környezeti meghatározóit kutató MRC epidemiológiai osztályának kutatója, Nita Forouhi elmondta: a tanulmány kiterjeszti azokat a korábbi kutatásokat, amelyek a mesterséges édesítőszerek potenciális egészségkárosító hatásaival kapcsolatban indultak, de a kapott eredmények csak korlátozottan általánosíthatók, mivel a kutatás a korábban szív- és érrendszeri kockázatértékelésen átesett betegeken történt, nem pedig az egészséges vagy általános populációban.

Bár a szerzők a szív- és érrendszeri betegségek több kockázati tényezőjét is figyelembe vették, számos olyan fontos tényezőt azonban nem, amelyek jelentősen befolyásolhatják a megfigyelt összefüggéseket. Ide tartozik a résztvevők etnikai hovatartozása, társadalmi-gazdasági státusza, alkoholfogyasztása és étrendje, mivel ezek mindegyike kapcsolatban állhat az eritrit fogyasztásával és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával. Az eredményeket befolyásoló egyéb tényezők közé tartozik az ismert betegségek, például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás fennállásának időtartama, a gyógyszerhasználat, vagy a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint a cukorbetegek glükózkontrolljának mértéke

- fogalmazott, majd hozzátette:

Azt is fontos megjegyezni, hogy a szervezet saját maga is előállít eritritet anyagcsere-folyamatok révén, oxidatív stressz hatására. A szervezetben szintetizálódó eritrit a glükóz feldolgozása során születik a pentóz-foszfát úton. Azt már korábban is sejtették, hogy a vérben található eritrit mennyisége jó biomarker például a 2-es típusú cukorbetegség előrejelzésében, de azt nem vizsgálták, hogy ez a mennyiség eritritbevitel útján is megemelkedik-e.

Forouhi szerint éppen ez a probléma a friss tanulmány nyolc résztvevős részével: azon túl, hogy ez egy nagyon alacsony alanyszám, „a megfigyeléses vizsgálatok értelmezése kihívást jelent, mert nem világos, hogy a vér eritritszintje milyen arányban származik az étrendből, illetve azokból az anyagcsere-folyamatokból, amelyek az eritrit szervezeten belüli termelődéséhez vezetnek".

A tanulmány eredményei meglepőek

Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem táplálkozástudományi kutatója szerint a tanulmány szerzői

sajnos úgy döntöttek, hogy olyan mennyiségű édesítőszert használnak, amely – legalábbis az Egyesült Királyságban és Európában – irreális. Az általuk használt édesítőszer-koncentráció tízszer magasabb volt, mint az italokban megengedett mennyiség, és az általuk alkalmazott egyszeri adag is több volt, mint amennyit a legtöbben megennénk egy egész nap alatt.

Elmondta: az eredmények azt sugallják, hogy az eritritnek potenciálisan káros hatása lehet, ha a Nagy-Britanniában vagy az EU-ban általában fogyasztott mennyiséget meghaladóan fogyasztják – éppen ez az egyik oka annak, hogy a szabályozó hatóságok korlátozzák az ilyen élelmiszer-adalékanyagok felhasználását.

A tanulmány eredményei meglepőek, mivel csak a legmagasabb plazmaeritrit-koncentrációval rendelkező csoportban nagyobb a betegség kockázata – a többieknél azonban nem. Ebben a csoportban vannak a legidősebb résztvevők is, és ha a szerzők ehhez igazítják az eredményeket, a megfigyelt összefüggés sokkal kisebb lesz"

– mondta.

cukorka

Kérdés: vajon a cukormentes "cukorkák" rendszeres fogyasztása mennyire tesz jót az egészségünknek? – fotó: pixabay.com

Nem lehet határozott következtetéseket levonni

Az ausztrál RMIT University kémiaprofesszora, Oliver Jones arra hívta fel a figyelmet, hogy az összefüggés még nem jelent ok-okozati összefüggést is, hiszen maguk a szerzők is megjegyzik, összefüggést találtak az eritrit és az alvadási kockázat között, nem pedig végleges bizonyítékot.

Mivel a vizsgálatban részt vevő személyek alapból sok szív- és érrendszeri kockázati tényezővel rendelkeztek, nem lehet kimutatni, hogy nem ezen egyéb tényezők egyike okozta a megnövekedett véralvadási kockázatot, nem pedig az eritrit. Míg az egészséges önkéntesekkel végzett teszt során bizonyos hatásokat valóban észleltek a fogyasztásra vonatkozóan, ebben a vizsgálatban csak 8 ember vett részt, és csak néhány napig tartott. Ez nem elég ahhoz, hogy határozott következtetéseket vonjunk le, és a szerzők meg sem próbálják ezt tenni."

Az ördög megint a részletekben rejlik: valószínűsíthető, hogy az ipari mennyiségű eritrit fogyasztása nem egészséges, de azt sem lehet teljességgel kijelenteni, hogy az eritrit használata megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Mindenesetre szerencsés, ha a kutatók ebbe az irányba is tovább vizsgálódnak.