Az "Akasztófát ácsoltak földjükön a gazdák" címmel 2013. 03.27-én megjelent cikk az ATV Televízió átvett híranyaga, ami a csatorna honlapján is megtalálható. A cikkben szereplő bábony-megyeri gazdák az állami földek bérbeadásával kapcsolatos elkeseredettségükben állítottak jelképes akasztófákat földjeiken.

Az alábbiakban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) sajtóosztályának közleményét adjuk közre:

"A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) minden esetben a törvények szerint jár el, nincsenek előre kiosztott földek. A földhaszonbérleti pályázati rendszer úgy épül fel, hogy abban spekulálni lehetetlen.


A Bábonymegyeren történt földfoglalás esetében a szükséges jogi lépéseket a föld használója és az NFA is megtette. Minden lehetséges jogi eszközzel fellépünk a földfoglalók ellen! Nem hagyjuk, hogy kár érje a magyar államot vagy a hazai gazdákat! A pályázatokon bárki indulhat, az elbírálás pedig a jogszabályok szerint egységes feltételekkel történik.

Az NFA, most is visszautasítja az ilyen nyomásgyakorlásra tett kísérleteket, valamint elítéljük, ha bárki jogellenes cselekedetre buzdítja a keményen dolgozó, becsületesen gazdálkodó földműveseket. Az NFA komolyan veszi az esetet, véleményünk szerint a Bábonymegyeren történtek jogellenesek, amelyhez példátlan módon a jogszabályokra felesküdött országgyűlési képviselő is nevét adta.


A bábonymegyeri területeket az NFA haszonbérletre meghirdette, a bírálat folyamatban van. A földalap célja, hogy terület ne maradjon parlagon, ezért a nyilvános pályázati eljárás végéig jó gazda módjára ezeket a földeket ideiglenesen művelésbe adja. Ennek köszönhetően az NFA teljesíteni tudja a hasznosítási kötelezettségét, valamint a Magyar Állam sem esik el a földrészletek hasznosítása után járó bevételektől.


Somogy megyében eddig 28 szerződést kötött az NFA mintegy  359,3743 ha területre. A területek 84,43%-át természetesek személyek, azaz őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők kapták, összesen mintegy 303,4041 hektárt. A megyében az eddig megkötött haszonbérleti szerződések átlagos birtokmérete 12,8348 hektár, amelynek 13,37 %-a 10 hektár alatti, és 29,77 %-a esik 50-100 hektár közé."

Czine Tamás

sajtóreferens