Ausztria bebizonyította korszerű almatermesztésével, hogy egy ország akkor is elérhet nemzetközi színvonalat a termesztés technológiában, ha nincs olyan almafajtája, amelyet nemzetközi szinten is jegyeznének.

Például a magyar nemzeti fajtajegyzékben nem szerepel osztrák almafajta, mégis a magyar almatermesztők sokat tanultak az elmúlt évtizedben az osztrákoktól, főként a Nyugat Dunántúlon. Persze rögtön mondhatná valaki, hogy az osztrákok, meg a hollandoktól tanulták el az almatermesztés fortélyait, hiszen Burgenland klímája az Alpok alján jobban hasonlít a holland óceáni klímára, mint a magyar Alföld kontinentális klímája –így eleve bukásra lett volna ítélve a holland, osztrák szisztéma. Mégis, az osztrákok leleményességét bizonyítja, hogy ami náluk is jól működik azt bevezették. Legyen akár a minta holland. Aztán a Zala megyei magyar almások az osztrák-magyar együttműködés jegyében születtek és hasznát látták ennek a magyar gazdák éppúgy, mint Magyarország. Az osztrákok gyors észjárását mutatja az is, hogy az almapárlat nagy népszerűségnek örvend Nyugat-Európában, ráadásul a kajszi pálinka nevet is kivívták maguknak, így egy kissé csorbult a magyar hungarikum, hiszen ez mindenképpen megtörte már a nevezéktanban is a magyar hegemóniát. De mit jelent az, ha valaki ügyes? Nem csak a kajszi pálinka esete bizonyítja ezt, hanem az őszibarack is. Hazánkban terjed a roterkaiser nevű vörös levelű, molyhos gyümölcsű őszibarack, amely nem csak virágaival és piros leveleivel díszít, hanem terméseivel is.

A roterkaiser tulajdonképpen egy vörös levelű őszibarack. Az elmúlt évben kapott állami elismerést. Telepíthető, kettős hasznosítású, a színe élénk, borvörös levelei kihajtáskor nagyon mutatósak. A hibája az, hogy egy kicsit lisztharmat fogékony. Előnye, hogy rendszeresen és bőven terem, viszont a gyümölcsök mérete nem a kereskedésbe való. Viszont a család el tudja fogyasztani. Nyersen is megehető, de feldolgozva rendszerint kitűnő befőttnek és ivólének.

Forrás: http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=181313&rid=PWtqTQ