A Trump kormány eddig is igen határozott megnyilatkozásokat tett, témától függetlenül, ezúttal pedig az agrár világot vették célba, egész pontosan az Európai Unió GMO szabályozásait. Mivel az Egyesült Államok komoly bevételre számít a szóban forgó termékek exportálásából, azok szinte teljes kizárása a piacról, súlyos sebet ejtene az ország gazdaságán. Ennek köszönhető, hogy Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere kijelentette: "Az ügyet a WTO és más szervezetek elé fogják vinni, annak érdekében, hogy a korlátozásokat tudományos alapokra helyezzék és az Egyesült Államok fokozni fogja az exportját." - írja az agriculture.com.

Lighthizer az elejétől fogva megmondta: az USA az első – Fotó: Alfahír

A miniszter ezt annak az akciócsoportnak az első ülésén mondta el, amit kifejezetten arra alakítottak, hogy fejlessze az amerikai mezőgazdaság helyzetét, legyen szó törvényhozatali, szabályozási, vagy irányelvi akadályokról. Lighthizer szerint ennek a programnak az első lépése az export korlátozások áttörése, mivel a kivitel az amerikai farmok bevételének 20 százalékát is adhatja.

Az USA-nak a hasonló korlátozásokból már az elmúlt években is volt problémája. Egy esetben Kína több mint egy millió tonna kukorica átvételét tagadta meg, amikor kiderült, a szállítmányok genetikailag módosított terményt is tartalmaztak, ez pedig súlyos áreséshez vezetett az államokban. Kansas városa azóta is perben áll a forgalmazóval, aki azelőtt vette át a terméket, mielőtt letisztázta volna az átvételt Kínával.