Ezúton is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a hagyományos játékunkra, amelyben Magyarország Kedvenc Mezőgazdász Locsolóversét keressük. Küldje be nekünk a kedvenc húsvéti költeményét és nyerje el ajándékcsomagjaink egyikét!

A hollókői locsolkodás az UNESCO világörökség része – fotó: Shutterstock

Tojásfestés otthon, vásárlás nélkül – ONLINE LECKE KÉPEKKEL!

 

A legújabb húsvéti cikkünkben a tojásfestéshez csak olyan alapanyagokat használunk fel, amit otthon találunk – az eredmény azonban így is pazar!

A látványos cikkben fotók segítségével mutatjuk be a tojásfestés egy lehetséges karantén-alternatíváját – lépésről-lépésre.

Tojásdíszítés harisnyatechnikával és festés vöröshagymahéjjal – fotó: Kovács Erzsébet Ágnes

Hagyományos és modern tojásfestés - természetesen, otthonról!


A húsvét hétfői hagyományunk a locsolkodás, amiért a legényeknek a menyecskéktől cserébe festett, hímes tojás jár. A tojás díszítésére ma rengeteg tabletta, festék lapocska, por és matrica áll rendelkezésre a modern hölgyek számára, de nem volt ez mindig így...

Csak természetes alapanyagokkal is lehet szép húsvéti tojásokat festeni – fotó: Agroinform.hu

Elevenítsük fel a hagyományainkat! Miért a nyúl hozza a húsvéti tojást?


A húsvét, a vallási vonatkozásai mellett, egyben a természet újjáéledésének ünnepe is – és már a kereszténység előtti időkben ünnepelték ezt az időszakot.

A húsvét közeledtével talán végre elvonultak a jelentősebb fagyok, így eljött az ideje, hogy beüzemeljük a keltetőgépeket!

Keltetni márpedig mindenki tud – és ezt be is bizonyítjuk!

 

Nyomtatható keltetési táblázatot készítettünk, amely letölthető a cikkből!

Hegedüs Tibor egy olyan nyomtatható keltetési táblázattal lepte meg a tenyésztőit, amely segítségével bárki sikeresen keltethet tyúktojást házilag. A táblázat nem "szentírás" és azt sem jelenthetjük ki, hogy a legbiztosabb módszer. – Ám a leírtak betartása mellett bárki élvezheti a sikeres keltetés örömeit.

Csibék egy sikeres keltetés eredményeképpen – fotó: Bugyinszki Péter, Tótkomlósról

A nyulász, aki kutat, barkácsol és főz


Mihez kell értenie egy régi vágású nyúltenyésztőnek ahhoz, hogy felvegyék a munkája gyümölcsét a Baranya Megyei Értéktárba? Mindenhez!

– Cikkünkben bemutatunk egy iparos nyulász fiatalembert Baranyából, aki megőrizte ősei hagyományait.

Nagy János és az ifjabb nyulász, Nagy Bálint Ákos – fotó: Nagy János