Növényvédelmi előrejelzés: Forró nyár, már júniusban
A szélsőséges időjárás egyre nagyobb gondokat okoz. A viharos erejű széltől a kalászos gabonák sok helyen megdőltek, a jeges esők újabb károkat okoztak az elmúlt héten, főleg a középső országrészben, illetve dél-Magyarországon. Az Agroinform.hu 2017. 26. heti előrejelzése.

A termésmennyiség idén nem éri el a tavalyi rekordszintet
A gazdák felkészültek az aratásra, raktárakkal és gépekkel is, és a kedvező áralakulásban reménykednek. Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban. A szakemberek a tavalyi rekordévinél alacsonyabb termésmennyiségre számítanak a nyári betakarítású növényeknél.

Köztesnövényt vetne? Ezekre figyeljen!
A köztesnövény-keverékek termesztésének sikerességére számos olyan tényező van hatással, amely a gazdálkodó mindenkori szakmai döntésétől függ. Ezek közül a legfontosabbakat tekintjük most át.

Méhészek figyelem! Még igényelhető támogatás!
A méz és méhészeti termékek kinyeréséhez, kiszereléséhez, léptároláshoz, valamint a vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatására 2017. július 3-ig nyújthatják be kérelmeiket a gazdálkodók.

Jelentős jégkár érte a repcét, a szóját és a kukoricát
Zala megyében a szerdai jégeső Kerkateskánd, Lovászi és Lenti-Máhonfa környékén okozott kárt a szántóföldi növényekben, egyes területeken százszázalékos a jégkár a repcében, szójában, kukoricában.

jégkár

Egyes területeken százszázalékos a jégkár a repcében, szójában, kukoricában – fotó: Shutterstock

Fertőző méhbetegség miatt méhzárlat van érvényben
Méhzárlat van érvényben
fertőző méhbetegség miatt a Túrkeve külterületén levő járványgóc öt kilométeres sugarú körzetében.

Sok volt a pályázat, emelték az AKG keretet
A Miniszterelnökség közleménye szerint a beérkezett AKG pályázatok mennyisége miatt 68 milliárd forintra emelik a támogatási keretösszeget. A pályázók 92 százaléka meg is kapja a támogatást.

1,8 millió tonna zöldséget lehet betakarítani az idén
Ez 100 ezer tonnával több, mint a tavalyi évben.
A szabadföldi zöldségek termőterülete az idén valamelyest meghaladja a tavalyit, a múlt évi 76 ezer hektár helyett az idén mintegy 80 ezer hektár területen termelnek szabadföldön zöldséget.

borsó

A zöldborsó betakarítása a vége felé közeledik, közel 80 ezer tonnát gyűjtenek be – fotó: Shutterstock

Nézzük, milyen támogatásokra pályázhatunk még

A Vidékfejlesztési Program keretében kiírt támogatások közül még sok esetben beadhatók kérelmek. Az AGRION információi alapján összefoglaljuk milyen kiírásokra érdemes figyelni.

Nagyon megsínyli a mezőgazdaság a mostani időjárást
Naponta érik jelentős károk a gazdákat,
korábban a fagy, most a jég, néhol a felhőszakadás, máshol éppen az aszály teszi próbára a mezőgazdasági termelőket.

Körkérdés: Ön mennyi időt szán a kardánok ellenőrzésére?
Milyen időközönként kell zsírozni, megéri-e felújítani, ha már jó pár munkaóra van mögötte? Sokszor jóval kevesebbet törődünk a kardántengelyekkel mint kellene, pedig nélkülük nincs munka.

Hogyan növeljük versenyképességünket a világpiacon?
A magyar mezőgazdasági termelők munkájának elsődleges eredménymutatója és egyben jövőbeni létük alapja is az általuk előállított és értékesített terményeken realizált nyereség. Az elérhető árakat – a magyar piacon is – a világpiaci trendek határozzák meg.

Indexkép: Berkecz István