A miniszterelnök Facebook-oldalán a következő rövíd hír jelent meg:

"Az elmúlt napokban a brüsszeli kőolajszankciók hatályba léptek, bekövetkezett az, amitől tartottunk. Mostantól szankciós benzinárak vannak érvényben egész Európában. Magyarországon az ebből keletkező extraprofitot elvonjuk és a rezsivédelmi alapba irányítjuk."

Az árstop eltörlése után ugyanis extra bevétele lesz a Molnak, ezért születhetett a mai döntés. A vállalat egyébként most is fizet különadót, hiszen az energiaszektorra kivetett extraprofitadó rá is vonatkozik. A Mol esetében az olcsóbb orosz olaj miatt keletkezett még az árstop mellett is extra bevétel, az árstop eltörlésével ez csak fokozódni fog.

Előzmények

Tegnap éjjel jelentette be Gyulyás Gergely, hogy 2022. december 6. 23 órától véget ér az üzemanyagárstop, a részletszabályok már meg is jelentek a Magyar Közlönyben. A Mol kutakon a következő árak vannak immár: 95-ös benzin: 641 Ft/liter, gázolaj: 699 Ft/liter, tehát ma már mintegy 40 százalékkal magasabb áron lehet tankolni, mint tegnap.

Az extraprofitadó fogalmával idén nyár elején ismerkedhettünk meg igazán, amikor bejelentették, hogy egyes ágazatok kötelesek lemondani az egymást követő válsághelyzetek miatt keletkező magasabb profit egy részéről. Itt pedig az új szabályozás mezőgazdaságot érintő vonatkozásairól írtunk.

Indexkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán