Idén kevesebb búza várható, de jobb sikértartalommal
Idén az érés utolsó fázisában a kevés csapadék miatt a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, ezért a szemek fajsúlya alacsonyabb lesz a tavalyi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlagnál. A fehérje- és sikértartalom viszont idén kicsit magasabb lesz.

Elég hazai uborka lesz idén
Közel 18 ezer tonna hazai hajtatott uborkára számítanak a termelők idén, ami elég lesz a belső fogyasztás kiszolgálásához. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is dinamikusan növekszik, a vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát.

Pest megyében is megtörtént a támogatások kifizetése
A gazdák Pest megyében is határidőre jutottak hozzá elnyert támogatásaikhoz az elmúlt napokban. A főváros és Pest megye illetékességi területéhez tartozó ügyfelek kapcsán 12.793 egységes kérelem alapján összesen közel 30 milliárd forintnyi támogatás került kiutalásra.

Mostantól újabb adatokat talál az agrometeorológiai honlapon
Az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalának agrometeorológiai aloldala a törvényi változásoknak megfelelően aszálydefinícióval is gazdagodott.

647 milliárd forint támogatást kapott tavaly az agrárium
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet rendszeresen közöl az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összetételéről, a főbb célokra történő felhasználásának aktuális állásáról, valamint a lízingcégek és az ágazati csődráták alakulásának helyzetéről tájékoztatást. Az idei első összesítés néhány napja jelent meg.

Befejeződött az őszi árpa betakarítása Békés megyében
Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza.

Elkerülhető a sertéspestis hazai megjelenése
A környező országokban egyre intenzívebben terjed a sertéspestis. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések és országos főállatorvosi határozatok betartására.sertés

Elkerülhető a sertéspestis hazai megjelenése – fotó: Shutterstock

Majdnem 4 tonna zöldség és gyümölcs értékesítését tiltotta meg a NÉBIH
Elsősorban a szamócaárusító őstermelők körében végzett fokozott ellenőrzést Magyarország nagybani piacain a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A 2017 tavaszán folytatott háromhetes vizsgálat 135 őstermelőt érintett, helyszíni intézkedés 12 esetben történt. Az ellenőrzések során összesen 2692 kg szamóca, továbbá 1085 kg egyéb zöldség és gyümölcs értékesítését tiltotta meg a hatóság.

Nagy az érdeklődés külföldön a magyar agrárkutatási eredmények iránt
Külföldön is jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt; nemcsak a környező országokban, de Közép-Ázsiában is keresik például az új magyar búzafajtákat, amelyeket a magyar kutatók a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásra fejlesztettek ki.

Magyarok kenyere: Nemeshanyban öntik össze a búzát
Augusztus 13-án délután tartják a magyarság összetartozását jelképező ünnepséget. A Magyarok kenyere program 2011-ben indult. A rendezvényen összeöntik a magyarországi megyékből és a határon túli magyarlakta településekről származó búzát, és megőrlik a település vízimalmában.

Nagy az érdeklődés az OMÉK-termékdíjpályázatok iránt
A meghirdetett OMÉK-termékdíjpályázatokat 13+3 kategóriában írták ki, és folyamatosan érkeznek jelentkezések a még elérhető kategóriákban. A nyertesek díjaikat az OMÉK szeptember 20-i ünnepélyes megnyitóján, ünnepélyes keretek között vehetik majd át.

Tovább emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak
Májusban a növényi termékek árának 0,9 százalékos csökkenése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 15,0 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

zöldség

Tovább emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak – fotó: Shutterstock

A Tesco botrányos dinnyeakciózásához más áruházláncok is csatlakoznak
Teszik ezt azután, hogy a dinnyetermelők és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is felhívta a figyelmet arra: az árleverő akciók lenyomják a termelői árakat, kihatással vannak az exportpiacokra, ezáltal ellehetetlenítik a termelőket, és veszélyeztetik a hazai dinnyeágazat jövőjét.

Ezeket ne felejtse el az AKG-val kapcsolatban!
Időnként szükséges áttekinteni a pályázati feltételeket újra a nyertes pályázóknak is a megfelelő teljesítés megvalósulása érdekében.

Csemegekukoricában Európa-bajnokok vagyunk
Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője, valamint – az Amerikai Egyesült Államok után – a világ második legjelentősebb exportőre. A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában. A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon.

Az európai vámhivatal 122 tonna hamis peszticidet kobozott el
Növekszik annak a veszélye, hogy egyre nagyobb mennyiségű illegális peszticid jut el földrészünkre. Az engedély nélküli peszticidek a világpiacon komoly zavarokat, a gyártóknak óriási bevételkiesést, az emberi egészségre, illetve a környezetre nézve pedig rendkívül komoly veszélyt jelentenek, sőt magát a kezelt növényt is erősen károsíthatják.