Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint a tanács felszólítja az Európai Bizottságot, hogy álljon elő részletes iránymutatásokkal a koegzisztencia szabályozására vonatkozóan.
Nem csoda, hogy a bizottság - amely a banán görbületét is meg szokta szabni - eddig nem nagyon jeleskedett a különböző terménytípusok egymás melletti termesztésére vonatkozó uniós szabályozások kidolgozásában, ugyanis nemhogy a tagállamok között, de magában a brüsszeli testületben sincs egyetértés a kérdésben. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos a biotechnológiai ipar legnagyobb örömére nem tartaná indokoltnak a közösségi szintű szabályozás alkalmazását. Szerinte nemzeti keretek között kell azt az egyensúlyt megtalálni, hogy egyrészt a megfelelő elkülönítés révén a hagyományos vagy bionövényeket termesztő gazdák földjei ne szennyeződjenek genetikailag módosított magvakkal, másrészt, hogy ne legyenek olyan szigorú szabályozások, amelyek lehetetlenné teszik a gm-növények termesztését.
A GMO-ellenes soros elnök, Ausztria azonban közös szabályozást tart szükségesnek. Az ennek kidolgozására vonatkozó tanácsi felkérés is Bécs nyomására született, és ez feladja a leckét Brüsszelnek: csupán a zöldek és a biotechnológiai ipar egymásnak teljesen ellentmondó szempontjait kellene kibékítenie.

Forrás: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=126001&fr=hl