Mezőgazdasági termelői szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az európai farmerek bevétele jelentősen csökkenhet, amennyiben az EU végrehajtja a hagyományos bioüzemanyagok termelésének korlátozását célzó tervét – írja az fwi.co.uk angol hírportál.

Az erre vonatkozó javaslatot december elején hozzák nyilvánosságra, az eddig kiszivárgott, illetve közzétett hírek szerint az új cél a szállításon belül 2030-ig a bioenergia 3,8 százalékos részarányát kívánja elérni, ami meglehetősen nagy visszalépést jelent a 2020-ra kitűzött 7 százalékos előirányzathoz képest.


Az EU – elsősorban a zöld lobbicsoportok nyomására – ezzel kívánja ösztönözni a termelőket arra, hogy álljanak át a nem-élelmiszer alapanyagokból (hulladékokból) történő bioüzemanyag-előállításra. Ezek a csoportok 2020-tól az élelmiszernövények bioüzemanyag-célú hasznosításának teljes betiltását szeretnék elérni, mivel az utóbbi években

a kukorica és a repce termesztésének erőltetett felfuttatása maga után vonta az esőerdők fokozott irtását.

Ugyanakkor a COPA-COGECA erősen ellenzi és visszásnak tartja az EU saját célkitűzésének a határidő lejárta előtti visszavonását. Rámutat arra, hogy a tagországokban a kukorica- és repcealapú bioüzemanyag-előállítás több ezer termelő megélhetését biztosítja, akik kifejezetten ilyen céllal álltak rá a termesztésre.

repce

A tagországokban a repcealapú bioüzemanyag-előállítás több ezer termelő megélhetését biztosítja – fotó: Shutterstock

A brit farmerek pl, repcetermésük 40 százalékát direkt a német és francia bioüzemanyag-gyárak céljaira, exportra állítják elő, emellett a tagországok bioüzemanyag-termelése mintegy 30 milliárd euró értékű ásványi üzemanyag tengeren túlról való importjának kiváltását teszi lehetővé.

Ennek helyére nehéz lesz más növényt a vetésszerkezetbe beilleszteni, és ha az említett mennyiségű ásványi üzemanyagot az EU-nak továbbra is importból kell beszereznie, akkor az a gyártás helyén ugyanolyan környezetkárosítással jár együtt.