"Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság konzekvensen elutasítja a fordított adózásra vonatkozó derogációs kérelmeket, miközben folyamatosan hangoztatja  az áfacsalások megakadályozásának szükségességét illetve a feketegazdaság elleni küzdelem kiemelt szerepe mellett érvel. Az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében hiába teremtette meg - tavaly júliusban - az úgynevezett gyorsított eljárás lehetőségét, az összes - így benyújtott - kérelmet elutasította" - áll az NGM közleményében.

A nemzetgazdasági tárca hangsúlyozza: a hivatalos statisztikák egyértelműen jelzik, hogy a cukorkereskedelemben jelentős az áfacsalásra épített fiktív ügyletek aránya. Magyarország éppen az ágazatban tapasztalt komoly visszaélések megszüntetése érdekében kérte az Uniótól  - normál és gyorsított eljárás keretében is -  a fordított adózás bevezetésének lehetőségét.

A  brüsszeli döntés a magyar fél szerint ellentmondásos, mert  a fordított adózás, mint az ilyen típusú csalások kiszűrésére alkalmas módszer kétség kívül hozzájárulna a piac fehéredéséhez, amint azt a gabona ágazat példája is jól mutatja.

Cukor

Az NGM kifejti: az adóhatóság a bűnügyi és a vámszakterülettel együttműködve az elmúlt időszakban  látványos eredményeket ért el a különböző országos akciók megszervezésében, lebonyolításában, különösen a gabona, a hús és a cukor szektorok területén. A cukor nagykereskedelmet érintő NAV ellenőrzéseknél 2011-ben közel 11 millió euró, míg 2012-ben mintegy 13 millió euró adókülönbözetet tártak fel a NAV adóellenőrei.

2013-ban a láncolatos ügyletek hatékony, gyors felderítése érdekében a NAV tovább fokozta az egyes gazdasági események valódiságának vizsgálatát, így tavaly a cukor nagykereskedelmet érintő ellenőrzéseknél a megállapított adókülönbözet már meghaladta a 26 millió eurót.

Mindezek ellenére számos ágazatban továbbra is igen jelentős a visszaélések száma és nagyságrendje, amely ellen eredményes megoldást jelentene a fordított adózás bevezetése.

Magyarország mindent elkövet a visszaélésekkel szembeni fellépések megerősítésére és az érintett ágazatok tisztaságának növelésére, éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium újabb tárgyalásokat kezdeményez a fordított áfa-fizetés kiterjesztésének érdekében - áll a közleményben.