Nem rendelte el a milliárdos Bige László letartóztatását, de nem is oldotta fel az ellene elrendelt kényszerintézkedést a Nyíregyházi Törvényszék mint másodfokon eljáró bíróság – tudta meg a Magyar Nemzet a nagyvállalkozó ügyvédjétől, Zamecsnik Pétertől.

A műtrágyakirályként ismert üzletember tehát marad bűnügyi felügyelet alatt, tartózkodási helyét csak engedéllyel hagyhatja el, és nyomkövetőt köteles viselni.

Bige Lászlót vesztegetés és hűtlen kezelés alapos gyanújával vették őrizetbe tavaly december 15-én, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak az előzetes letartóztatást, a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója pedig 2021. április 17-ig elrendelte a nagyvállalkozó bűnügyi felügyeletét. A döntés ellen az ügyészség, a gyanúsított és védője is fellebbezést nyújtott be, amelyet a napokban bírált el jogerősen a Nyíregyházi Törvényszék.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben a Nitrogénművek tulajdonosát több bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg: kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, egyrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével, valamint egyrendbeli, önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével.

Bige

Bige László, a Bige cégcsoport tulajdonosa – fotó: MTI/Balázs Attila

A gyanúsítás és az őrizetbevétel hírére a Nitrogénművek közleményben reagált: „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 2017. november 16-án házkutatást tartott a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen a napon házkutatásra került sor az NZRT-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart, és három éve nem jutott bírósági szakaszba. A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják”.

Bige László másik, már bírói szakban lévő büntetőügye előkészítő üléssel október 15-én kezdődött a Nyíregyházi Törvényszéken. A milliárdost üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség: a bizonyítékok szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől.

A vádirat szerint Bige László a munkája során 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, amely a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott termékeket is értékesítette. 2009 őszén Bige felajánlotta ezen értékesítőcég vezetőjének, hogy letéti szerződés alapján nagy mennyiségű műtrágyát ad át neki, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a zrt. a teljes letéti készletet kedvezményes áron számlázza ki neki.

Az előkészítő tárgyaláson Bige László tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, a tárgyalásról nem mondott le, így az eljáró bíró tárgyalásra utalta az ügyet; a bizonyítási eljárás február elején kezdődik.