Tehát nem maradt más lehetősége a magyar termelőknek - ha versenyképesek akarnak maradni az alacsonyabb árszinten is - minthogy a fajtaváltást nagy termőképességű, jó étkezési értékű rezisztens és legalább 2 évig leromlás nélkül utántermeszthető magyar fajtákra megvalósítsák és az agrotechnikai (öntözés, trágyázás) és technikai (gépesítés, tárolás) színvonal növelését minél hamarabb megvalósítsák. Újabb piacok (réspiacok) megszerzésére – az előzőek megvalósulása esetén – a korai - nyári betakarítású sárgahéjú burgonyánál van lehetőségünk - elsősorban a tőlünk északabbra lévő országokban, ha a minőségi piaci igényeknek versenyképes áron, a megfelelő időben és helyen meg tudunk felelni. A magyar fogyasztók is szívesen megvásárolják Május - Júniusban a hazai termelésből származó „újburgonyát” és talán ezen keresztül lehet leggyorsabban a sárga héjú kitűnő ízű újabb korai fajtákat is (pl. Pannónia) megismertetni és megszerettetni a magyar fogyasztókkal.

A korai burgonya területe szerencsére abszolút mértékben (hektárban kifejezve) és relatíve is – az összes burgonyaterület % - ban kifejezve) növekszik, jelenleg 8 ezer ha körüli, amelyből az átmeneti fólia takarás mellett folyó korai termesztés és a hajtatás kb. 700 hektáron folyik.

Korai, szabadföldi termesztési módszerek

A legintenzívebb és a legkorábban szedhető árut - a fólia alatti termesztés (hajtatás) után – után a szabadföldi takarásos (fátyolfóliás és talajvázas fóliatakarásos) termesztés biztosít, majd ezt követi a korai szabadföldi (előhajtatva) és nyári betakarítású, takarás nélküli termesztés.
Mindkét termesztési módszernél az “Új környezetkímélő trágyázási szaktanácsadást” javasoljuk igénybe venni. A N fejtrágyát célszerű 2 részletben (2. 3. töltögetés előtt) kijuttatni, majd beöntözni. Betakarítás előtt 3 héttel már nem szabad N-t kijuttatni, mert növeli (kinyújtja) a tenyészidőt, rontja a koraiságot. Laza homoktalajokon a Kálium – műtrágya (Kálium- szulfát, vagy Patentkáli műtrágyával) megosztása is javasolt. Ennek 70%-át ültetés előtt ősszel, vagy tavasszal, 30%-át pedig a 2. töltögetés előtt fejtrágyaként célszerű kiszórni és beöntözni.
Mindkét módszer esetén a mikroszórófejes öntözés a legjobb.

Átmeneti fátyolfólia takarásos korai szabadföldi burgonyatermesztés

A takarásos termesztésnél egyre jobban tért hódít a műanyag fátyol használata. Ez a műszálakból kialakított fátyol hidegben a hőt visszatartja, melegben viszont jól átszellőzik, amely különösen lényeges a takarás utolsó időszakában a fokozódó napi felmelegedés miatt. A műanyag fátyol is jól megvédi a növényeket az előforduló talaj menti fagyoktól –4 oC-ig. Nem kell bakhátat készíteni, így nincs területkiesés. A rögzítése gyorsan és könnyen elvégezhető. A műanyag fátyolt a terítésnél keresztirányban, megfelelően lazára kell hagyni. A széleket körben rögzíteni kell. Ajánlatos az ágyás uralkodó szélirány felőli hosszú oldalát stabilan beásni, míg a másik három oldalt elegendő méterenként földdel rögzíteni.

Az állatok jelentős kárt okozhatnak a fátyol összeszaggatásával, ez ellen villanypásztorral eredményesen lehet védekezni.
A műanyag fátyolt átlagos időjárásnál április 20-a körül kell leszedni. A takarás ideje alatt, majd azt követően a szedésig – igény szerint - öntözés szükséges, amelyre a legjobb a mikroszórófejes öntözési mód. Előnye a fátyolnak, hogy nem kell perforálni, ugyanakkor jobb a vízáteresztő képessége, mint a perforált polietilén fóliának.

A fátyolfólia leszedése után az 1. töltögetést azonnal el kell végezni. A műanyag fátyol használata esetén a burgonya igen kedvező mikroklímában fejlődik, így mintegy 2 hetes előny tapasztalható a takarás nélkülihez viszonyítva. A szedést – előhajtatott és/vagy gyökereztetett vetőgumó használata esetén - május végén lehet kezdeni.