A 70 milliárdból 7 milliárdot a szervezetek hazai és nemzetközi együttműködésére különítettek el - tette hozzá Búsi Lajos, a Leader-támogatással rendezett Magyar szürkék útja - Oxenweg nemzetközi konferencián. Ismertetése szerint a nemzetközi együttműködés támogatására eddig 25 tanulmány (pályázat) érkezett be, amelyből 14-et támogattak 750 millió forint összeggel. Bár ez a forma augusztus 31-el lezárul, szeptember 1-jén újranyitják, s november 15-ig várják az újabb pályázókat.

A hazai együttműködés támogatására lényegesen több, összesen 136 beadott pályázatból 51 már megkapta a megvalósíthatósági engedélyt. A 6 milliárd forintos támogatási igényből 2,3 milliárdot fizettek ki - részletezte Búsi Lajos. Hozzátette: a 70 milliárd forintos teljes Leader-keretből még 35 milliárd pályázható. Jelenleg 6200 Leader-pályázat  elbírálása van folyamatban, a teljes támogatási igény 45 milliárd forint. A hajdúböszörményi tanácskozás keretében a magyar szürke marhák évszázados hajtóútjait bemutató fotó- és dokumentum-kiállítást is megnyitottak, amelynek német nyelvű változatát Ausztriában és Németországban, az egykori hajtóutak mentén lévő városokban is bemutatják.

A helyi vásártéren - ahonnan annak idején indították a szürke marhákat a nyugati piacokra - Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere és az egykori hajtóútvonal által érintett hajdúvárosok polgármesterei elhelyezték egy leendő Magyar szürkék útja - Oxenweg szobor alapkövét. Jelenleg egyetlen ilyen szobor emlékeztet az Oxenwegre, a németországi Nürnbergben - mondta el az MTI-nek Gencsi Zoltán, az Oxenweg konferenciák szakmai koordinátora.