Mit kell tudni a cickafarkról?

A közönséges és a mezei cickafark évelő, lágyszárú növény, fehér vagy halvány rózsaszín virágai csoportosan nyár derekától virágoznak. Kedvelik a méhek és a lepkék. Magyarországon őshonos, gyakran találkozhatunk vele réteken, mezőkön, szántóföldön, útszéleken, de gyakran benyomul a kertekbe is.

A teljes növénynek beleértve a virágzatot és a levélzetet is gyógyhatással bír. A népi gyógyászat gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító és köhögéscsillapító hatást tulajdonít a növénynek. Alkalmazzák tea, borogatás és fürdő formájában is. Ugyanakkor allergiás tüneteket is okozhat nemcsak a növényből készült főzet, hanem maga a növény is.

Hiába ismerjük, mint gyógynövényt, a házkörül mégsem szívesen látott vendég, általában írtjuk. Gyorsan terjed, szára erős, akár 50-100 cm magasra is megnőhet és gyomlálás során a komposzton végzi. Apró, felfelé álló, finoman „szőrös” leveleiről már kihajtás után könnyen felismerhető. Mivel sokszor gyomként tekintünk rá virágzatára sem figyelünk eléggé, pedig az egyszerű fehér virágok is szépek, a rózsaszínes árnyalatú pedig különleges.

színes cickafark

A színes cickafark elképesztően látványos – Fotó: pixabay.com

Ugyanakkor színes, nemesített változatai régóta díszei a virágoskerteknek. A szorosan egymás mellett álló virágok tányérokat alkotnak és a sárga, a lila, valamint a piros különböző árnyalataiban pompáznak. De vannak többszínű és barackos árnyalatú fajták is. A színes cickafarkok őrületes színkavalkádot nyújtanak a nyári napsütésben.

Az angol kert elmaradhatatlan és megbecsült virága cickafark, több száz nemesített fajtája létezik.

A színes cickafarkok között viszont éppen a hétköznapi, nem túl sokra becsült fehér virágú cickafark a meglepő, sőt már-már rendkívüli. Éppen ezért egyre többen „engedik” a dísznövények közé. Ráadásul jól társítható más, magasra törő évelő virággal, például zsályával és különböző színű kasvirágokkal, de virágzási ideje miatt a méhbalzsammal, a szamárkóró és a kék iringó mellett is kontrasztos tud lenni, sőt a vidéki rétek hangulatát idézi.

Fehér virágú cickafark

A fehér virágú cickafark ritka a kertekben – Fotó: pixabay.com

A cickafark levélzete és szára általában élénkzöld, de vannak ezüstös, ezüstös szürkés változatok is, amelyek kihajtás után, kora tavasztól már lobjukkal is meglepő díszei a kertnek.

Hogyan gondozzuk a cickafarkot?

A cickafark igénytelen növény. Nem viselik meg sem a hideg telek, sem a forró száraz nyarak. Napfényes, félárnyékos részeken is megél, de legszebben napos kertrészekben virágzik. Rendszeres öntözés mellett, jó tápanyagellátottságú talajban dinamikusan fejlődik és virágzik. Sokszor éppen ez a lendületesség okozza a vesztét is. Föld alatti része tarackolóan terjed és hajlamosak kiszorítani, elnyomni a környező növényeket.

színes cickafark

Az elképesztő apró részletek miatt igazán különleges növény a cickafark – Fotó: pixabay.com

Tavasszal tőosztással „kordában tartható”, szaporítható és megfiatalítható a növény. Félteni nem kell, mert igen szívós, szinte mindent kibír. Elég csak arra gondolni, hogy az alapfaj a gyomok között megbújva, kaszálás után is képes virágozni. Igaz, hogy ilyenkor alig 10 cm magas, de virágzik.

A virágzat visszavágásával a növény további virágzásra ösztönözhető és a levágott virág miatt sem kell bánkódni, hiszen egész télre megőrizhetjük. A cickafark virága ugyanis jól szárítható. A kivirágzott, de még nem levirágzott virágtányérokat szárral együtt lefelé kell lógatni és meleg, szellős érdemes szárítani. Így meg lehet őrizni a virágzat formáján. Teljes száradás után vázába állíthatjuk, vagy dekorációt készíthetünk belőle.