Thomas Magnusson, a szervezet elnöke a közelmúltban Günther Oettinger, költségvetési biztossal folytatott tárgyaláson kifejtette, hogy az agrárkiadásoknak a jelenlegi szinten tartása létfontosságú az EU számára – írja a topagrar.com. A kilátásba helyezett csökkentés ugyanis nemcsak a Közösség agrártermelőinek megélhetését sodorja veszélybe, hanem az EU mezőgazdasági termelésének versenyképességét is erősen lerontja a konkurenciával szemben, akadályozva egyben a kitűzött környezetvédelmi és szociális célok teljesítését is.


A tagországokban az agrártermelők jövedelme a legutóbbi négy évben mintegy 20 százalékkal csökkent, és jelenleg az EU átlagjövedelmének mindössze 40 %-át teszi ki. Egy további csökkenés a termeléssel való tömeges felhagyást válthatná ki.

EU

Az utóbbi négy évben 20 százalékkal csökkent az unió agrártermelőinek jövedelme – fotó: Shutterstock

Oettinger viszont a találkozón azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak jelenleg súlyos kihívásokkal kell szembenéznie, a KAP finanszírozása pedig rengeteg forrást emészt fel. A Brexit jelentős bevételkiesést jelent a Közösségnek, miközben a migráció, a közbiztonság és a terrorizmus elleni harc komoly költségnövelő tényező. A költségvetési biztos mindemellett el akarja kerülni, hogy a közös mezőgazdaság hátrányt szenvedjen és reméli, hogy konstruktív megoldást sikerül találni.