Az ukrán agrárminisztérium a közelmúltban hozott rendelkezése előírja, hogy új jogszabályozást kell kidolgozni az élelmiszertermékekben engedélyezett állatgyógyászati készítmények maximális mennyiségére vonatkozóan. A cél az erős korlátozás és a szabályrendszer összehangolása az európai normákkal – olvashatjuk az epravda.com.ua-n.

A minisztérium szerint az élelmiszertermékekben engedélyezett állatgyógyászati készítmények maximális mennyiségének szabályozása alapvető fontosságú az élelmiszer biztonság szempontjából.

Ugyanakkor a gyógyhatású takarmánykiegészítők használatának elhagyása a baromfitartók szövetsége szerint az ország baromfiállománynak 80-90 százalékos csökkenésével járhat együtt.

Baromfi nevelés

Ha korlátozzák a takarmánykiegészítők használatát, bajba kerülhetnek az Ukrán baromi tenyésztők. – Fotó: pixabay.com

Ha a célok és a rendelkezések nincsenek megfelelően összehangolva az illetékes ukrán hatóságok között, akkor az a jelentős ukrán baromfihús export teljes beszüntetését és a belső ellátás erőteljes korlátozását jelentené az Európai Üzleti Egyesülés (EBA) szerint. Tehát az ország nagy volumenű baromfihús importra kényszerülne.

Ukrajnában a baromfihús-fogyasztás különleges jelentőséggel bír, mivel az egy főre jutó 53,6 kg-os teljes húsfogyasztásból a baromfihús 26 kg-mal, vagyis 49 százalékkal részesedik.

Érdekes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 29 kg/fő a baromfihús-fogyasztás, viszont a 80 kg/fő éves húsfogyasztáshoz képest ez csupán 36 százalék.