A zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, a fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és az alapár 2 százalékos növekedése miatt a nyerstej átlagára 1 százalékkal emelkedett augusztusban a júliusihoz képest és 36 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej kiviteli ára 106,85 forint/kilogramm volt 2017 augusztusában, az előző havit 2 százalékkal, az egy évvel korábbit 27 százalékkal haladta meg. A kiviteli ár 15 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál.

Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 19 százalékkal több, míg a feldolgozók 87 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele tízszerese volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

tej

A nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent augusztusban az előző évihez képest – fotó: Shutterstock

A KSH adatai szerint Magyarországon a tej és tejtermékek kivitelének árbevétele 36 százalékkal, az import értéke 20 százalékkal nőtt 2017 első fél évében az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A dobozos tej importja 4 százalékkal csökkent, míg az exportja 84 százalékkal nőtt. A savanyított tejtermékek beszállítása 21 százalékkal, a kivitele 208 százalékkal nőtt. A tejsavó importja 3 százalékkal csökkent, míg az exportja 8 százalékkal nőtt. A vaj és vajkrém termékcsoport importja 12 százalékkal, az exportja 14 százalékkal csök-kent a vizsgált időszakban – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb elemzésében, amelyet itt tölthet le.