Úgy tűnik, hogy nehézségekkel néznek szembe a magyar vágóhidak, ugyanis az idei év első kilenc hónapjában minden gazdasági haszonállatból kevesebbet vágtak, mint 2021-ben. A legnagyobb arányban a baromfiállományt érintette a csökkenés.

Itt a vége?

2022. január és szeptember között 74,2 ezer szarvasmarhát vágtak le, amely több mint 7 százalékkal kevesebb, mint 2021 ugyanezen időszakában. Ezen belül a tehenek vágása 7,7, az üszőké 5, a bikáké pedig közel 12 százalékkal esett vissza 2022-ben.

Ez viszont azt jelenti, hogy Magyarország kénytelen importálna ezekből az állatokból. A külkereskedelmi adatok alapján hazánk 46 ezer tonna export mellett 8 ezer tonna élő szarvasmarhát importált az év első nyolc hónapjában. Az export mennyisége hozzávetőlegesen 3 százalékkal csökkent, míg az import 5 százalékkal növekedett 2021-hez képest.

Hova megy és honnan érkezik a legtöbb élőmarha?

Az export főként Lengyelországba, Ausztriába, valamint Horvátországba irányult. Ebbe a három országba történt a legnagyobb mértékű kivitel, az össz export 53 százaléka. Ami az importot illeti, idén főként a németektől, a horvátoktól, illetve a szlovákoktól szereztünk be élőmarhát.

Mi történik itthon a szarvasmarha tenyésztéssel?

A KSH adatai szerint az összlétszám idén félévkor közel 903 ezer darab volt, ami 29 ezer darabos csökkenést jelent az egy évvel ezelőtti számhoz képest. A féléves mérésből kiderült, hogy 2021 év vége óta nem apadt a létszám, hanem még egy kicsit nőtt is, bár tényleg elenyésző mértékben, összesen 600 darabbal. A tehenek száma 416 ezer volt idén júniusban, ami 1400-zal több, mint 2021 ugyanezen időszakában.

Csökkent a levágott sertések száma

A tendencia a sertések esetében sem alakult máshogy, hiszen ugyancsak csökkent a számuk. A 3,357 millió disznó majdnem 7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Itt főként az anyakocák esetében beszélhetünk visszaesésről, hiszen 2021 első három negyedévi 70 ezer darabjáról idénre 50,7 ezerre csökkent a számuk. Ez 27,8 százalékos apadást jelent.

Érdekesség viszont, hogy az első nyolchavi adatokból kiderült, az élő sertés kiviteli mennyisége 0,5 százalékkal emelkedett, tehát mondhatni szinten maradt. Eközben az importban 8,5 százalékos csökkenést fedeztek fel. Élő sertés Németországból, Horvátországból, valamint Szlovákiából érkezett, míg az import Romániába, Hollandiába, illetve Ausztriába irányult.

Egyre több anyakoca kerül vágóhídra - pexels.com

Gyorsabban mentek vágóhídra a kocák

A sertéstartók arra kényszerültek, hogy hamarabb küldjék vágóhídra a kocákat. A sertésvágások száma emelkedett, ezen belül is az anyakocák száma ugrott meg nagyobb mértékben. Ami a következő évre nézve nem sok jót sejtet, hiszen ezzel együtt fog járni a termeléscsökkenés.

Ez még nem minden!

Arányait tekintve, a baromfivágások még nagyobb mértékben csökkentek. Az első három negyedévben 154 millió baromfi került vágóhídra, ami majdnem 12 százalékos esés az előző évi adatokhoz képest. A levágott szárnyasok 85 százaléka csirke volt.

A KSH adatai szerint idén félévkor a tyúkfélék hazai állománya nem érte el a 30 milliót, ami 3,6 százalékos visszaesést jelent 2021-hez képest.